Torgeir Knag Fylkesnes under SVs landsmøte på Gardermoen den 30. mars 2019. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

SV foreslår å skyte inn 20 milliarder i et statlig investeringsselskap som sammen med en grønn investeringsbank skal sørge for grønn omstilling av økonomien.

Mandag legger partiet fram sitt alternative budsjett. Her foreslås det blant annet at staten skal gå inn som hovedeier i nøkkelsektorer.

– Som historien har vist, så kommer man ikke utenom statlig eierskap om man vil få til industrielle endringer, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

Det alternative budsjettforslaget inneholder blant annet et forslag om et grønt, statlig investeringsselskap der SV vil skyte inn 20 milliarder kroner – til å begynne med.

– Det har kostet flere tusen milliarder å gjøre Norge til en oljenasjon, og så har vi selvfølgelig tjent mye mer. Men det har kostet. Og 20 milliarder er en start, sier Fylkesnes og påpeker at selskapet skal ha et langsiktig perspektiv.

SV peker ut seks næringsfelter for investeringsselskapet: flytende havvind, bioindustri, karbonfangst og -lagring, batteriproduksjon, hydrogen og grønn skipsfart.

Det grønne investeringsselskapet skal kombineres med et forslag SV allerede har i sitt program: en grønn, statlig investeringsbank.

(©NTB)
 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.