Hvordan kan det skje at et kristent trossamfunn i Norge blir svertet av profesjonelle internasjonale påvirkningsagenter som manipulerer offentligheten og myndigheter ved hjelp av norske medier med NRK i spissen?

Historien om de psykologiske operasjonene til millioner av kroner med sikte på å ramme Brunstad Christian Church (BCC), bestilt av en senere underslagsdømt mann som hadde brutt med trossamfunnet, åpner skremmende perspektiver.

Menigheten, også kjent som Smiths venner, har nå laget en dokumentarvideo om saken, som har vært kjent i noen måneder, men forholdsvis lite omtalt.

Det var lørdag 12. september at saken fikk bred dekning over en reportasje på fem sider i Vårt Land. «Brunstad Christian Church ble målskive for en profesjonell påvirkningsoperasjon», fastslår avisen.

I februar 2019 mottok menigheten en henvendelse fra det amerikanske tidsskriftet The New Yorker, som i forbindelse med en reportasje om det private etterretningsselskapet Psy-Group hadde oppdaget at BCC var mål for en av dets operasjoner.

Selskapet hadde «Shape reality» som sitt slagord, og påvirkning av presidentvalget i en afrikansk stat og et styrevalg ved et amerikansk sykehus skal ha vært blant de tidligere jobbene.

For å komme til bunns i det hele, engasjerte BCC et internasjonalt detektivbyrå, som fant ut at oppdragsgiveren kunne knyttes til nederlenderen Jonathan van der Linden, som hadde brutt med menigheten og familien i 2016. Siden er han blitt dømt for underslag fra en internasjonal misjonsstiftelse med base i Nederland som menigheten samarbeidet med.

Før van der Linden ble dømt for underslag, hadde han i 2016 truet BCC med å ramme menigheten dersom den ikke lot ham være i fred i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

Idet han senere blir arrestert, retter han i politiavhør grove anklager mot BCC som blir etterforsket av Økokrim, men siden henlagt som intet straffbart forhold.

Mens straffeprosessen pågår, begynner det å dukke opp nettsider med det som skal være kompromitterende opplysninger om Brunstad Christian Church.

Samtidig blir norske medier kontaktet av Psy-Group. Både Vårt Land og Tønsbergs Blad blir gjenstand for selskapets operasjoner. Mens Vårt Land ikke går på limpinnen, offentliggjør Tønsbergs Blad saker som setter BCC i et dårlig lys, for siden å oppdage at de er blitt lurt.

VG og Dagens Næringsliv offentliggjør også kritikk av BCC mens påvirkningsoperasjonen pågår, men DN avviser at de har vært gjenstand for påvirkning fra Psy-Group, til tross for at en DN-journalist kan knyttes til van der Linden.

NRK Brennpunkt har derimot vært i direkte kontakt med van der Linden og brukt ham som kilde.

NRK gjør så godt de kan for å avvise at deres rolle i dekningen av saken er kritikkverdig. Statskanalen bagatelliserer Psy-Groups rolle, og trekker i tvil om BCC virkelig har vært gjenstand for en av deres operasjoner.

Den får tro NRK, den som vil. Som alle opplyste personer vil vite hvis de har mage til å følge med på NRK noen dager, kunne slagordet «Shape reality» like gjerne ha vært overtatt av den norske allmennkringkasteren.

 

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.