Joe Biden. Foto: Reuters/ Alan Freed 

NTB skal på papiret være en nøytral, saklig og tillitvekkende formidler av nyheter. Den strømmen av «nyheter» de nå pøser ut om USA-valget, minner mer om medier i et totalitært land. Det er ganske flaut å være vitne til.

Uansett hva man mener om USA-valget og de to kandidatene, bør man ha krav på et balansert bilde av hva som skjer. Dette har man i prinsippet nyhetsbyråer som NTB til.

Dessverre opererer ikke NTB etter retningslinjer som har noe med objektivitet og balanse å gjøre. Man er svært langt unna. Nå er det mest mulig «effektiv» påvirkning og meningsmanipulasjon som ser ut til å være agendaen.

Dekningen i etterkant av USA-valget er en nesten grotesk illustrasjon. Det kjøres på med saker som åpenbart har én eneste hensikt: å fremstille Joe Biden og hans hoff i et mest mulig positivt og fullstendig ukritisk skjær. Ja, det er noe helgen-aktig over denne figuren, får vi inntrykk av.

Det bærer preg av en form for nesegrus hyllest som vises overfor lederskapet i land som Nord-Korea, Kina og andre despotier. Man mangler bare den gråtkvalte stemmen fra en nyhetsoppleser.

Her er noen eksempler på overskrifter bare fra de siste par timers «nyhetsstrøm» fra NTB:

*Kamala Harris feires i India

*USA-forsker mener Trumps oppførsel kvalifiserer til riksrett

*Sikkerhetstopp mener USA står overfor historisk kamp mot feilinformasjon

*Jubelscener i Bidens irske «hjemby»

*Biden-leiren har ennå ikke hørt fra Trump

*CNN: Melania Trump prøver å få presidenten til å erkjenne nederlag

*Jimmy Carter ser fram til endringene Joe Biden kan oppnå

*Bush: – Valget var rettferdig

*Norsk observatør: – Fant ingen systemfeil i valggjennomføringen i USA

*AOC ber Demokratene samle seg

*Gorbatsjov tror Biden-seier gir håp om ny atomavtale

Alle disse artiklene inneholder rosende og tilbedende omtale av Biden og hans leir, pluss en del stikk til dumme & slemme republikanere.

I USA pågår det en større debatt om valget, om eventuelle uregelmessigheter osv. Pussig nok har ikke NTB en eneste sak som målbærer noen synspunkter i retning av at det kan ha vært noe problematisk ved valget. Alt er bra!

Dette er altså hentet fra et par ettermiddagstimer søndag. Sett over et døgn, vil det bli en bortimot ubegripelig mengde tilsvarende.

Ser man ikke selv parodien i den virksomheten man bedriver? Mener man dette har noe med journalistikk å gjøre? Eller har NTB redefinert sin virksomhet til å være ren propaganda? I så fall bør det kunngjøres offisielt.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.