Sakset/Fra hofta

Jan Bøhler (Ap) har de siste årene prioritert rollen som ombudsmann for borgere i egen valgkrets. Mye tid ble brukt i lokallag og foreningsliv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dag Einar Thorsen, leder i Ellingsrud Ap, har skrevet et krast debattinnlegg mot ledelsen i Oslo Ap i dag. Han hevder Jan Bøhler og andre er fryst ut av partiet av en liten maktkrets i rådhuset.

Det er blitt kastet et maktens røykteppe over Jan Bøhlers uttreden av Ap. Nå må saken belyses fra flere sider, for alles skyld. Undertegnede er mangeårige tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, et parti vi er svært glad i, og som vi ikke har noen planer om å forlate. Desto viktigere er det for oss å fortelle hva som i denne historien faktisk har skjedd, skriver Thorsen i Klassekampen.

Jan Bøhlers utfrysning må drøftes åpent – «for å redde Oslo-partiet fra å ta livet av seg selv», hevder Thorsen.

Bøhler, som nå har meldt seg inn i Senterpartiet, får det beste skussmål av den tidligere partikollegaen:

I 35 år har Jan stått på mer enn de fleste for Oslo Arbeiderparti, blant annet som mangeårig leder og stortingsrepresentant. For oss som har vært på samme lag, har han alltid vært integriteten selv, en som alltid stilte opp og alltid bød på seg selv, for hele byen. Han hevet seg aldri over oss andre. En lagkaptein som aldri slapp hovedmålet av syne: å komme til makta igjen i Oslo.

Men i 2015, da Raymond Johansen ble byrådsleder, fikk ikke Bøhler den takken han fortjente for å bringe Oslo Ap tilbake i rådhuset.

Først ble Jan fjernet som leder av Oslo-partiet. Det var han og vi andre forberedt på. Men han fikk allerede lenge før tydelig beskjed om at han ikke var ønsket som noen «sjuende far i huset», noe han både aksepterte og respekterte. Det var likevel med undring vi så hvordan Jan var stadig ute blant velgere og i lokallagene, mens han åpenbart ikke lenger var inne i varmen i Oslo Arbeiderparti. Han fikk tydelig beskjed om at det var best han holdt seg vekk.

Thorsen kritiserer sentraliseringen i Oslo Arbeiderparti, og mangel på ekte debatt og dialog:

Vi fikk et Oslo-parti der alle viktige og strategiske beslutninger ble tatt av noen få, helt på toppen. Andre tillitsvalgte ble også satt på sidelinjen, fordi de ikke var entusiastiske nok i sin fjesking for partiledelsen i rådhustårnene. En tiltagende mangel på åpenhet og meningsfylte samtaler i organisasjonen var en viktig årsak til det dramatiske nederlaget ved valgurnene i 2019.

Det er ikke lenger rom for uenighet og åpen diskusjon i Oslo Arbeiderparti. Det er en dødslinje for et politisk parti som ønsker å være en folkebevegelse. Ledelsen i Oslo Arbeiderparti gjør partiet mindre, ikke bare målt i antall medlemmer og velgere, men de gjør det til et parti der det ikke engang er plass til et utrettelig ombud for folket som Jan Bøhler.

«Oslo Arbeiderparti ligner stadig mer på en sekt», skriver Thorsen.

Innlegget er signert av tre tillitsvalgte: Arve Fløystad Thorsen, leder av Lilleaker Ap 2006–2016, Olav Tønsberg, leder i Alna Ap 2004–2014, og Dag Einar Thorsen (tekst), leder i Ellingsrud Ap.
Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!