Jan Bøhler (Ap) har lenge vært frittalende om innvandringssaken. Nå kjenner han seg presset ut av kampen om ny stortingsnominasjon. Foto:  Vidar Ruud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet  har i mange år hatt en stortingsrepresentant med et nokså nyansert syn på konsekvensene av norsk innvandringspolitikk. Hans navn er Jan Bøhler, og i dag melder han at han ikke tar gjenvalg. Han uttrykker at han mer eller mindre er frosset ut av ut av visse kretser i partiet.

Det er på sin egen Facebookside at Ap-veteranen Jan Bøhler fra Oslo øst kommer med denne opplysningen.

Han skriver blant annet:

«Hei alle venner! …i dag har jeg fått vite av media at anonyme kilder i Oslo Ap prøver å sette i gang noe mot meg i forhold til Stortingsnominasjonen. Jeg har tenkt på den i lang tid og mange velgere og partifolk på grunnplanet har bedt meg om å fortsette på Stortinget. I respekt for dem ville jeg vente med å melde mitt svar som vanlig til nominasjonskomiteen når den nedsettes og begynner sitt arbeid, visstnok en gang ute i august.»

Han var altså i utgangspunktet åpen for å ta en periode til, basert på at han var ønsket av mange. En gryende aksjon mot ham internt i partiet har imidlertid fått ham på andre tanker:

«Men jeg vil ikke være gjenstand for intern strid og anonyme operasjoner etter å ha vært nominert enstemmig til Stortinget i fire perioder.»

Her er han tydelig på at det er snakk om en form for organisert aksjon for å skvise ham ut, og han er konkret på hvilke saker og spørsmål det hele gjelder:

«Det er også slik at jeg i de senere årene ikke har vært fornøyd med politikken som føres av partiet lokalt i Oslo når det gjelder bl a ungdomskriminalitet og kriminelle gjenger, utenforskap blant barn og unge, krav til integrering, nedlegging av Ullevål sykehus, prioritering av Groruddalen, mm.

Valgresultatet ved kommunevalget i 2019 tyder heller ikke på at våre velgere er fornøyde. Jeg synes det da også er realt å si ifra at det ikke er naturlig at jeg stiller opp for Oslo Ap til en ny Stortingsperiode.»

Selv om han trekker seg fra kampen om en ny periode på Stortinget, vil han fortsette med politikk:

«Dette betyr ikke at jeg trekker meg ut av politikken og ikke vil være aktiv framover. Jeg er i høy grad motivert til å jobbe videre med de sakene dere vet jeg brenner for, og jeg føler også at helse, form, arbeidslyst og energi er på topp. Så jeg kan love at jeg vil gjøre mitt beste framover for å jobbe for de verdiene og den samfunnsmoralen jeg har fått inn med morsmjølka helt fra oppveksten i sosialdemokratisk pregede drabantbyer.»

Han avslutter med å takke for støtten og samarbeidet gjennom mange år:

«I dag vil jeg først og fremst takke alle som har vist meg tillit og samarbeidet med meg fra jeg ble valgt til Stortinget i 2005. Siden den gang har det å være ombud for velgerne og ha kontakt med flest mulig, opptatt meg mer og mer.

Jeg setter stor pris på alle som har henvendt seg om ting jeg har prøvd å følge opp, og jeg håper dere vil fortsette med det.»

Det betyr at Ap i Oslo mister det mange har sett på som en «modererende» kraft til de holdninger som råder ellers i Oslo-partiet med hensyn til innvandring. Det gjenstår å se hva dette vil ha å si for oppslutningen om partiet, kanskje spesielt i østlige bydeler der Jan Bøhler har vært  tydelig på å advare mot gjengkriminalitet og utenforskap.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂