Trump la i natt ut en ny video fra Walter Reed-sykehuset der han sitter i dressjakke og hvit skjorte og forteller at han er på bedringens vei. Trump har ikke det blasse uttrykket han hadde i videoen han laget i Det hvite hus før han ble fløyet til sykehuset fredag.

Det ser ut til at Trump rir sykdommenn av. Legene har grepet inn tidlig for å hindre at sykdommen utvikler seg. Han er 74 år, men har mye stamina.

Hans personlige advokat, Rudy Giuliani, snakket med ham på telefon lørdag, i en halvtimes tid og vel så det. Det var den samme Trump, samme energi og humør, som bare venter på å komme tilbake og føre valgkamp.

– Han ville vært helt klar for å debattere Biden på stående fot, uten problem. Sist tirsdag var det ikke Biden han debatterte, men Chris Wallace.

Ingen har fått så mye juling etter en presidentdebatt som Chris Wallace. Målinger viser at de som ble påvirket av debatten til å velge side, falt ned på Trumps. Ved neste debatt, 15. oktober, er det også en moderator som har vært knyttet til den Demokratiske siden. Trump forsvarer seg, og partiskhet kan slå ut til hans fordel.

Trump er med på å lede valgkampen fra sykehuset. I videoen forklarer Trump hvorfor han dro til Walter Reed: Han hadde valget mellom karantene i privaten ovenpå, eller å dra til sykehuset hvor et fantastisk legeteam og alle fasiliteter står og venter på ham.

Mediene spekulerte i hvordan hans tilstand var. Hadde han fått oksygen før han dro fredag? Hans egen stabsjef Mark Meadows ga mediene noe å spekulere rundt da han off-camera sa at de hadde vært bekymret fredag og at de neste 48 timene ble avgjørende. Dette fikk AP til å høres ut som om Trump var langt sykere enn oppgitt, at legene ikke hadde fortalt hele sannheten.

Meadows uttrykte seg omstendelig da han ble intervjuet av Judge Jeanine natt til søndag. Han skulle forklare hvordan han kunne være kilden til presseoppslagene. Det var ikke lett. – Han sitter antagelig og ser på nå, mens vi snakker, sa Meadows.

Flere tv-kommentatorer var inne på at Trump kan få en stor boost når han er tilbake. Folk har oppdaget at de savner ham. Han er en så dominerende skikkelse. Hva ville USA være uten Donald Trump i en så vanskelig tid som landet gjennomlever?

Demokratene vil ikke bidra til å få gjennom den neste stimuluspakken på 1,6 billioner dollar, som skal gå til småforetak. De forlanger 2,2 billioner og slenger på finansiering av underskuddet i Demokratisk styrte byer. Republikanerne mener det er utpressing.

Førstkommende onsdag skal visepresidentkandidatene debattere.

NTBs versjon:

Stabssjefen sier Trump var i bekymringsfull fase

Stabssjefen i Det hvite hus sier at situasjonen til president Donald Trump var svært bekymringsfull fredag, og at de neste 48 timere blir kritiske.
Kommentaren til stabssjef Mark Meadows står i klar kontrast til den mer optimistiske vurderingen til legene som orienterte om Trumps tilstand lørdag ettermiddag.

De ville ikke si at Trump var tungpustet og måtte ha oksygen i Det hvite hus før han fredag ettermiddag ble overført til sykehus.

Trump ga selv sin egen vurdering da han lørdag kveld tvitret at han følte seg bedre, og at han håper å være tilbake for fullt snart.

Lørdag kveld sa også en av Trumps leger, Sean Conley, at har er forsiktig optimistisk, men at presidenten ennå ikke er ute av faresonen.

Han sa at Trump hadde arbeidet og forflyttet seg rundt i presidentsuiten på sykehuset uten besvær.

Tidligere sa Meadows til reportere utenfor Walter Reed-sykehuset at «vi ennå ikke er inne på en klar vei til bedring».

Troverdighetskrise
De motstridende opplysningene skaper en troverdighetskrise for Det hvite hus på et kritisk tidspunkt, da presidentens helse og landets ledelse er i spill.
Trolig blir han på sykehuset i minst noen dager til, bare én måned før presidentvalget 3. november.

Lørdagens pressebrifing med Trumps lege Sean Conley skapte mer tvil enn klare svar.

Conley nektet gjentatte ganger å si om Trump hadde trengt ekstra oksygen, og han ville ikke si hvor høy temperaturen hans hadde vært. Han sa også at Trump viste symptomer på covid-19 torsdag ettermiddag, tidligere enn først opplyst.

Conley sa at Trumps symptomer, blant annet lett hoste, tett nese og utmattethet, var i ferd med å bedre seg, og at han er feberfri. En annen lege, Sean Dooley, sa at hjerte-, nyre- og leverfunksjonene var normale.

Remdesivir
Trump fikk sin første dose med Remdesivir fredag, og legene planlegger å behandle ham med legemiddelet i fem dager framover. Han har også fått en eksperimentell antistoff-blanding.
I Twitter-videoen Trump sendte ut lørdag kveld, forsvarte han sin opptreden og sa at han som president ikke hadde hatt noe annet valg enn å vise seg blant folk og fortsette valgkampen.

– Jeg må være der ute. Jeg kan ikke låse meg inne i et rom oppe og være helt trygg. Som leder må man konfrontere problemene, sa han.

Trump-administrasjonen har vært lite åpen om presidentens smitte, og det første man hørte om at Trumps nære medarbeider Hope Hicks var smittet, kom i mediene.

Alvorlig utbrudd
Siden har det vist seg at det foregår et alvorlig koronautbrudd i Det hvite hus. Foruten Trump selv, hans kone Melania og Hicks er en rekke andre som har vært nær Trump den siste uken, smittet.
Blant dem er hans tidligere medarbeidere Kellyanne Conway og Chris Christie, valgkampsjefen Bill Stepien, lederen for Republikanernes nasjonalkomité Ronna McDaniel og tre senatorer – Mike Lee, Thom Tillis og Ron Johnson.

Mange av dem som har testet negativt, blant dem visepresident Mike Pence, Trumps datter Ivanka og hennes mann Jared Kushner, kan fortsatt teste positivt i dagene som kommer.

Superspredersamling
Mange kan ha blitt smittet da 150 gjester var samlet tett sammen i Rosehagen og inne i Det hvite hus da Trump presenterte sin kandidat til høyesterett, Amy Coney Barrett, forrige lørdag.
Men mange kan også ha blitt smittet da de reiste med Trump på valgkamp i Minnesota og til presidentdebatten i Cleveland eller i andre møter med ham. Stort sett brukte ingen munnbind inne i Det hvite hus eller på presidentflyet.

Det er også kommet fram at Trump reiste til New Jersey for et pengeinnsamlingsmøte med mange givere torsdag, trass i at Hope Hicks hadde testet positivt for viruset samme morgen.

Valgkamp på hold
Som følge av virusutbruddet er mye av valgkampen satt på hold mens Det hvite hus driver smittesporing blant alle som har vært i kontakt med de smittede.
Selv om Trump i løpet av de neste dagene blir bedre og utskrives fra sykehuset, må han trolig holde seg isolert og i ro i minst ti dager framover.

Det betyr at han ikke kan drive valgkamp med de store massemøtene han trives med. Inntil videre fronter visepresident Mike Pence valgkampen, med reiser etter visepresidentdebatten onsdag til Arizona, Indiana og Florida.

(©NTB)
nils.myklebost@ntb.no

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.