Sveriges statsminister Stefan Löfven kunne selv tenke seg å flytte til Rinkeby. Vi venter i spenning. Foto: Aftonbladet avis / NTB Scanpix

September måned har passert og kriminaliteten i Sverige er overveldende. Listen over avisoppslag knyttet til overfall, voldtekt, knivran, mishandling, mord, mordforsøk, skyteepisoder og bomber, i september alene, er lang som et vondt år. Gjennomsnittlig har det forekommet ni kriminalsaker per dag i september.

Jens Ganman publiserte et månedsoppgjør for september tidligere i uken, hvor han lister opp månedens rapporterte lovbrudd kategorisk. Ifølge Ganmans liste, har svenske aviser har omtalt totalt 268 saker i september, blant disse 35 skyteepisoder, 7 eksplosjoner, 28 ran, 29 bilbranner og 16 overfallsvoldtekter eller angrep på kvinner.

BOKSLUT SEPTEMBER

Ännu en månad fylld av, tja… vansinne. I snitt en skottlossning per dag, flera bombdåd, ett stort…

Posted by Jens Ganman on Thursday, 1 October 2020

 

Document rapporterer om hendelser fra Sverige, men omfanget av alvorlige kriminelle lovbrudd i landet innen et gitt tidsrom er ufattelig. Å dekke kriminaliteten i Sverige er en heltidsjobb.

I 2003 ga Interpol ut tall som viste at Sverige var blant Europas mest kriminelle land, og det mest utrygge landet i Skandinavia.

I 2018 publiserte Aftonbladet en omfattende granskning av gjengkriminaliteten i Sverige, og bildet er dystert. Volden omtales som brutal og det vises til at den utfolder seg i bydeler med høy andel innvandrere.

Det gjør den fremdeles. Bare denne uken har isbilen og en avisbud-tjeneste lagt om sine ruter for å unngå «sårbare» områder i Borlänge kommune. Avisbudet ble angrepet og frastjålet budbilen, mens isbilen ble omringet av 50 barn som krevde gratis is. Etnisitet på gjerningspersonene ekskluderes kategorisk, men vi vet at dette «sårbare» området har høy innvandrertetthet.

Den manglende viljen til å se sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet var mangelfull i 2018, og det ser ikke ut til å ha endret seg vesentlig.

Fortsatt er elefanten i rommen den etniske bakgrunnen for gjengkriminalieten. Daglig skriver svenske medier om skuddløsninger, men uten å sette hendelsene inn i en kontekst av innvandring og dårlige sosiale forhold.

Det er fortsatt tabu i Sverige.

Sveriges offisielle statistikkorgan, det såkalte Brottsforebyggande rådet, har en omfattende statistikk om hvem de kriminelle er – med blant annet alder, kjønn og geografi.

Men ikke et ord om innvandringsbakgrunn. (Nettavisen, 2018)

 

Kjøp Klanen her!