Nytt

Det eneste merksnodige i svensk politikk er at ikke flere svensker tør å si at de vil stemme Sverigedemokraterna. Ved siste måling av Inizio/Aftonbladet publisert 16. desember svarte 20,6% at SD var deres valgte parti. Men ulmer det under overflaten i Sverige? Ser vi en Brexit/Trump-liknende protest eller greier mediene å holde befolkningen uvitende ved å konsekvent holde igjen informasjon?

Flere svensker vi har vært i kontakt med mener at Sverigedemokraterna vil greie over 30% ved valget i 2018. Og de kan få rett. Alternativ media blomstrer i Sverige. Så snart det er et nytt ran/drap/overfall/voldtekt så hiver svenskene seg over Nyheter idag, Flashback, Avpixlat og Fria Tider.  Ikke fordi den journalistiske standarden er så høy, men fordi disse websidene i det minste forteller hvem som står bak kriminaliteten. Og det er dette svenskene søker. De vet at det ikke er svensker. De kan lese det utfra hvordan avisene omtaler gjerningsmennene. Det ligger der – mellom linjene.

Aftonbladets Lena Mellin (en pk-tungvekter) har oppdaget at noe er i gjære. Med overskriften «Aftonbladet/Inizio: SD vinner fråga efter fråga» skriver hun at det er den mest skremmende meningsmålingen hun har sett i hele sitt liv.

Sverigedemokraterna skär som en rakkniv genom opinionen. Enligt Aftonbladet/Inizio äger partiet tre av åtta sakfrågor. Det är fler än något annat parti.

Det här är den mest skrämmande opinionsmätning jag har läst i hela mitt liv. Den visar med vilken styrka, bredd och omfattning som Sverigedemokraterna tar plats i den svenska opinionen.
Neste valg kan bli et blodbad, mener Lena Mellin, som også tror at SD har langt større støtte enn hva meningsmålingene viser:

Nästa val ett blodbad

Det är enormt uppseendeväckande. Partistrategerna bör genast tänka ut en grundläggande krisplan om de vill undvika att nästa val blir ett blodbad. Det kan dock redan nu vara för sent. Sverigedemokraternas fäste i den svenska opinionen är långt mer omfattande än väljarbarometrarna, som mäter stödet för partierna, ger intryck av.

Vi har dessuten også tidligere sett at de som går over til å støtte Sverigedemokraterna samtidig har tatt et verdivalg. Og at disse velgerne ikke så lett lar seg lokke tilbake igjen etter at det valget er tatt. Lena Mellin har gjort sitt for å holde Sverige løpende løpsk i feil retning. Allerede i 2009 nektet hun SD å annonsere i Aftonbladet. Det hjalp ikke.

Sverigedemokraterna dreier seg ikke bare om innvandring lenger, viser undersøkelsen. Svenskene mener at SD har den beste forsvarspolitikken (opp 14 prosentpoeng fra 2014):

sd2

Også i «mykere» spørsmål som eldreomsorg har SD tatt ledelsen:

sd3

SD scorer riktignok ikke så høyt på miljø og klima. Men det blir da heller det som blir den viktigste saken for svenskene ved valget i 2018.

Aftonbladet