Nytt

På en meningsmåling som Inizio har utført for Aftonbladet i januar, har Sverigedemokraterna (SD) en oppslutning på 21,5 % prosent av de spurte, skyhøyt over resultatet fra valget til Riksdagen i 2014, da partiet fikk 12,9 % av stemmene.

Det er kun Socialdemokraterna (S) som er større med 25,8 %, hvilket er langt under valgresultatet på 31 %. Hakk i hæl på SD følger Moderaterna (M) på 21,3 %, også en nedgang sammenlignet med forrige valgresultat på 23,3 %. Om man sammenligner denne meningsmålingen med Inizios måling i desember, da SD var tredje størst, skjer også denne fremgangen på bekostning av S og M.

Målingen sett under ett avtegner et partipolitisk bilde som ikke er svært forskjellig fra Norges, hvor det nye høyrepartiet har etablert seg som et av de tre store sammen med de tradisjonelt dominerende partiene til høyre og venstre, og det ellers finnes en underskog av «tullepartier».

poll-sverige-januar
Grafikk: Aftonbladet
 

Den store fremgangen for Jimmie Åkessons parti ligger som tidligere nevnt an til å fortsette, gitt at SD lenge har profilert seg på saker som bare blir viktigere og viktigere for velgerne.

Med tanke på at det fortsatt er forbundet med stigma å tilkjennegi sympati for SD, om det så bare er på telefon til en meningsmåler som «vet hvor man bor», er det slett ikke usannsynlig at SD blir det største partiet ved neste riksdagsvalg. Sverige blir ikke noe unntak fra de politiske omveltningene som pågår.

 

Aftonbladet