Nytt

Velgerne i nabolandet svinger kraftig i Sverigedemokraternas retning. Partiets kjernesaker rankes nå som de desidert viktigste sakene av velgerne.

Det er lenge til valget i Sverige, men tendensen til at velgerne orienterer seg mot SD blir bare sterkere og sterkere. Holder det hele veien vil de etablerte partiene gå på en kjempesmell.

epa02345103 Jimmie Akesson, chairman of the right-wing party Sweden Democrats, cheers when he meets party workers in Stockholm, Sweden, 19 September 2010, after forecasts of the national elections saying the Sweden Democrats will enter the new Swedish parliament. EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT

Jimmie Åkesson kan juble over sterke målinger.

På Inizio/Aftonbladets siste måling definerer det svenske folket innvandringen og kriminaliteten, forøvrig to nært beslektede områder, som de viktigste. Dette har lenge vært kjernesaker for SD.

De spurte kunne oppgi maks tre saker som de viktigste for dem. Før valget i 2014 var skole og sysselsetting de desidert viktigste sakene.

For et par uker siden omtalte vi en annen undersøkelse fra Inizio som viste hvilke partier velgerne mente hadde den beste politikken innenfor flere definerte områder. Velgerne mente SD «eide» tre av dem, flere enn noe annet parti; innvandringen, forsvaret og eldreomsorgen. Av for oss uforklarlige grunner ble folk da ikke spurt om kriminalitet.

Disse målingene indikerer at SD har et langt sterkere grep om velgerne enn det som framgår av de vanlige parti-gallupene. De viser en underliggende trend som røper at SD har et stort, foreløpig uforløst potensiale.

Partiet er nå i den misunnelsesverdige situasjon at:

  1. SDs to viktigste saker er viktigst også for det svenske folket, og
  2. Folket mener SD har den beste politikken på det viktigste feltet; innvandring.

Begge punktene er viktige. Etter den forrige undersøkelsen kunne man tenke seg at selv om SD eide tre politikkområder, så kunne dette ha vært områder som ikke var så veldig viktige for velgerne. Nå ser vi at det er sammenfall mellom sakene SD scorer høyt på, og de sakene som er viktigst for elektoratet. (Minus kriminalitet, som altså ikke er målt)

De aktuelle sakene; innvandring og kriminalitet fosser fram i svenskers bevissthet.

Ved valget for vel to år siden var innvandring viktigst for 19 prosent av velgerne, nå: 43 prosent. Det er nesten like høyt som da temaet var som aller mest brennhett i oktober 2015 (46 %).

Kriminalitet (lag och ordning) ble oppgitt som viktigst av skarve 9 prosent ved forrige valg. Nå oppgir 32 prosent at dette er viktigst for dem. Kriminalitet har aldri før vært målt så høyt av Inizio.

Det tredje viktigste feltet er helse (sjukvård). Her er Socialdemokraterna vurdert å ha den beste politikken (19 %), med SD hakk i hæl (18 %). Som Inizio selv kommenterer så ligger de to praktisk talt likt. Også dette området har styrket seg i svenskenes bevissthet, om enn ikke like mye som innvandring og kriminalitet.

På det fjerde viktigste, skole og utdanning, vurderes SD å ha den tredje beste politikken, etter Liberalerna og Socialdemokraterna. Men her, som på de fleste andre områder, vokser tilliten til SD eksplosivt; fra 4 prosent før valget til 16 prosent nå. De andre to taper tillit.

– Blodbad

Det kan bli et blodbad, som Lena Mellin skrev i Aftonbladet:

Det är enormt uppseendeväckande. Partistrategerna bör genast tänka ut en grundläggande krisplan om de vill undvika att nästa val blir ett blodbad. Det kan dock redan nu vara för sent. Sverigedemokraternas fäste i den svenska opinionen är långt mer omfattande än väljarbarometrarna, som mäter stödet för partierna, ger intryck av.

 

Aftonbladet: Totalsvängningen: Väljarnas nya agenda spelar SD i händerna

Aftonbladet/Inizio: SD vinner fråga efter fråga