Avdøde Sian-medlem Dan-Eivind Lid omtales som aktivist, høyreekstrem og islam-fiendtlig av norske og svenske medier. Historier om blodige grisehoder, spekuleringer om tilknytning til den nordiske motstandsbevegelsen og rasisme er å spore tilbake i tid. Lid er tidligere både dømt og frifunnet for ytringer tilknyttet sin aktivisme.

Aftenposten har publisert en artikkel bak betalingsmur, hvor teksten kuttes rett etter «Lid er straffedømt flere ganger.»

Lid ble funnet død i leiligheten sin i Suldalen i Kristiansand lørdag. Det var naboen som fant Lid blodig og meldte i fra. Politiet etterforsker drap, men vil ikke omtale hendelsen som «drap» og spesifiserer at de jobber etter flere hypoteser.

«Blodig» grisehode

Våren 2012 ble et rødmalt grisehode lagt på trappen til en av Kristiansands moskeer. Ved grisehodets side lå en plakat med påskrift:

«Hei muslim. Gi oss tilbake grisen dere tok ifra oss (barneavdelingen på sykehuset). Slutt å hån norsk mat og kultur. This is Norway, love it or leave it! Russ 2012. Fuck jihad»

Faksimile

Den savnede grisen det refereres til, var et bilde som hang på sykehuset i Kristiansand. Et bilde som ble fjernet, fordi det ikke skulle krenke muslimer.

Lid ble dømt og frifunnet for handlingen, to ganger.

Sian-leder Lars Thorsen bekrefter overfor Document at det var Lid som stod bak det røde grisehodet på moskeens trapp:

– Det var Dan-Eivind som la grisehodet der og det var en respons på sykehusets initiativ til å fjerne bildet av grisen på barneavdelingen. Det var en form for sharia-tilpasning som sykehuset selv gjorde. Det er funksjonærer og politikere som tilpasser samfunnet vårt til islam, å tillate hijab på passfoto og det å fjerne bilder av griser, er ledd i en sharia-tilpasning, som noen av oss ikke liker. Og Dan-Eivind responderte på sin måte, på den konkrete saken.

Sian er en ikke-voldelig organisasjon, men provoserer stort.

– Dersom du konkluderer med at vi driver med provokasjon, så kan du jo si at, det finnes ingenting vi kan si, som ikke er provokasjon, svarer Thorsen.

– Alt det som foregår i vår bransje, anses som provokasjon av andre. Det finnes ingen måte vi kan gjøre jobben vår på, som ikke anses for å være provokasjon.

Thorsen understreker at Sian ikke skjender koranen for å provosere, men at det er en respons på dårlig politiarbeid.

– Det er en straff av politiet, fordi de begår lovbrudd når de lar motdemonstranter og aktivister overdøve våre lovlige demonstrasjoner. Dette kommer det til å bli mye mer av. Koranen kommer til å få vonde livsvilkår på våre stands i fremtiden. Vi svarer på lovbrudd på en demokratisk måte med en lovlig handling, og det er grisehoder og koranskjending.

Den nordiske motstandsbevegelsen

På Lids Facebookprofil finnes en statusoppdatering med logoen til den nordiske motstandsbevegelsen (Nbm).

– Medlemmer fra Nmb møtte opp på standen vår i Fredrikstad for tre år siden, men det betyr ikke at vi er medlemmer av organisasjonen deres. Kommunistene bygger jo slike løgnaktige og falske narrativer hele tiden, når de kobler sammen personer som trosbrødre og blodsbrødre fordi vi utøver normal folkeskikk og åpenhet i møte med, for eksempel, den nordiske motstandsbevegelsen, forteller Thorsen.

– Var Lid medlem av Nmb? 

– Etter det jeg har kjennskap til kan jeg avvise at Dan-Eivind var medlem i Nmb. Det er basert på samtaler med Dan-Eivind og ledende skikkelser i organisasjonen. Men kommunister holder på slik med meg også, de forsøker å delegitimere mine politiske synspunkter ved å assosiere meg med noe kjempe fælt. Da bygger de narrativet at alt du sier og gjør er ugyldig. Det er det som ligger til grunn for at folk forsøker å klistre slike negative stempler på meningsmotstandere.

Rasistisk hundetrening

Lid var kjent som både hundelsker og skøyemaker blant sine venner. Når Document konfronterer Thorsen med et bilde av Lid i Osama bin laden maske og kniv i hånden, mens hunden Odin biter han i hånden, ler han.

Tjenfolket.no har i en kommentarartikkel Nazi-karakterene bak SIAN, med anonym forfatter, publisert bildet av Lid med teksten «Dan Eivind Lid med rottweileren Odin på demonstrasjon for Pegida i Kristiansand, og med en rasistisk motivert hundetrening.»

– Det bildet har ikke noe med en demonstrasjon i Kristiansand å gjøre. Det er heller ikke rasistisk hundetrening. De mener det er rasistisk fordi han har Osama bin Laden maske på seg, det er et humorinnslag. Det er vel ingen som på ramme alvor tror at en hund assosierer han med Osama, fordi han har på seg en latexmaske? Hunden kjenner jo lukta og vet at dette er far i huset, sier Thorsen.

Bildet var opprinnelig publisert på Lids Facebookside, uten tekst.

– Han var en humørspreder, og dette er et komedie innslag. Alle som vet noe om hunder, vet at en hund ikke lar seg lure av en latexmaske.

Stort hjerte 

Lid omtales av sine venner som en mann med stort hjerte og en ressursperson for menneskene rundt seg.

– Han engasjerte seg og gjorde en innsats utover det folk flest gjør, han stod i front, både i nærmiljøet og politisk for Norge, sier Thorsen.

– Han var gjennomført god og positiv, en rolig og avslappet mann. Den gangen vi for eksempel brant koranen, ville han gå ut etterpå, han var avslappet og tilbakelent, og så nok ikke for seg at noen kunne finne på å gjøre han noe galt.

Til Tv2 beskrives Lid som «en vennlig kjempe» blant venner.

– Han var en stor dyrevenn, omsorgsfull og fryktelig lojal mot venner og folk som trengte han. Selv om han har vært gjennom mye, hadde han alltid en holdning om at man kunne lande på beina. Det er vanskelig å finne en mann med et så stort hjerte, sier Lids venn Leif Lohne til Tv2.

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.