Kvinne kledd i hijab. Foto: Lise Åserud / NTB.

Turban eller hijab kan brukes som vanlig i nye pass. Det skjer etter at regjeringen dropper kravet om synlige ører på passfoto.

Endringen gjelder ikke bare religiøse hodeplagg, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Vårt Land.

Til NRK sier Mæland at passene og de nasjonale ID-kortene likevel blir sikre nok. Blant annet har politiet kommet med råd om synlige ører.

– Ja, det er riktig at en del rådet til dette og begrunner det med sikkerhet. Men det er ikke slik at vi skal kreve mer enn det som er nødvendig. Det må være forholdsmessighet mellom kravene vi stiller, særlig når de oppfattes å forskjellsbehandle og å forhindre religionsfrihet. Det ønsker vi altså ikke, sier Mæland.

FrPs partileder Siv Jensen er ikke fornøyd med regjeringens beslutning. Mæland får passet påskrevet av Jensen for å «overkjøre politiets klare sikkerhetsråd» om å videreføre kravet om synlige ører på passfoto.

– Vi ser her en justisminister fra Høyre som er mer opptatt av å etterkomme religiøse særønsker enn å være opptatt av troverdigheten og sikkerheten i norske pass. Det er absurd, sier Jensen.

Foto: Vidar Ruud / NTB.

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!