Justisminister Monica Mæland (H) under en pressekonferanse i Oslo den 25. august 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Regjeringen har besluttet å endre passforskriften slik at det ikke lenger blir nødvendig å vise ørene. Beslutningen åpner for passbilder med plagg som hijab og turban.

Justisminister Monica Mæland kunngjorde beslutningen i sikh-tempelet på Alnabru torsdag formiddag, der også kulturminister Abid Raja samt barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad var til stede, skriver Vårt Land.

Endringen i forskriften skjer til tross for at politiet har frarådet den:

I forbindelse med nye pass og ID-kort, endres passforskriften. Politiet er blant dem som har anbefalt å beholde den gamle praksisen – med synlige ører. Men Monica Mæland forteller at sikkerheten blir ivaretatt selv om ørene er skjult bak en turban eller hijab.

Bakgrunnen for de nye reglene er stahet hos religiøse aktivister, erkjenner justisministeren:

Mæland mener at standhaftige medlemmer av sikhsamfunnet skal ha av æren for regelendringen.

– Vi vet at dette betyr veldig mye, og at de har jobbet iherdig, og det skal de ha æren for, sier hun.

Forskriften vil heretter åpne også for andre hodeplagg som dekker ørene enn de religiøse.

– Kravet om at vi ikke trenger å ha synlige ører, gjelder alle. Så hvis du vil dekke til ørene dine uten at du er religiøs, så kan du gjøre det.

Både Raja og Ropstad sier seg tilfreds med beslutningen.

Det skulle nesten bare mangle at vi også gjorde det, sier Ropstad, som nevner USA og Storbritannia som land der de ikke har krav om synlige ører.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.