Per Brinkemo. Stillbilde: Axess TV / YouTube.

De som har fulgt med på kriminalitetsutviklingen i Sverige en stund, har lenge vært oppmerksom på at både volds-, vinnings- og narkotikakriminaliteten i vårt nærmeste naboland handler mye om innvandret klankultur. Men i Sverige har dette langt på vei vært et tabu.

De siste dagene har imidlertid Sverige brutt en slags lydmur på dette punktet. Landets visepolitisjef Mats Löfving opplyste for halvannen uke siden at det finnes «minst 40 slektsbaserte kriminelle nettverk i Sverige, såkalte klaner». Og i forrige uke erkjente omsider statsminister Stefan Löfven, som et av de siste menneskene i universet, at det finnes en sammenheng mellom migrasjon og kriminalitet.

En av pionerene på feltet klankultur i Sverige er forfatteren og journalisten Per Brinkemo, som sammen med forfatteren og akademikeren Johan Lundberg har bidratt til og redigert boken «Klanen. Individ, klan og samfunn fra antikkens Hellas til dagens Sverige» – utgitt av Document i mars.

I forbindelse med Aftenpostens dekning av kriminaliteten i Sverige har Ingeborg Moe nylig intervjuet Brinkemo i avisen. Om «Klanen» og boken «Mellom klan og stat», som også er forfattet av Brinkemo, skriver hun at de «handler om kulturkonfliktene som kan oppstå når folk fra klanstyrte land som Somalia kommer til en velferdsstat som Sverige».

Lojaliteten ligger hos klanen, ikke hos systemet, påpeker han. […]

– Den klanbaserte kriminaliteten er mer systemtruende. Det er eksempel på at folk fra disse nettverkene har tatt seg inn i forvaltning og næringsliv og blir kumulert inn til kommunestyrer ved valg, sier han.

Hvorfor skiller Sverige seg ut?

– Det er det store, følsomme spørsmålet. Vi har hatt veldig stor innvandring på kort tid. Systemene har ikke hengt med. Jeg tror man undervurderer hvor vanskelige integrasjonsprosesser er, sier Brinkemo.

Når denne innsikten er blitt halal også i Aftenposten, kan vi heretter slippe mer sludder om at integreringen i hovedsak går bra?

Kostnadsfritt har det ikke vært for Brinkemo å ligge i erkjennelsens front i Sverige. Da Aftonbladet anmeldte «Klanen» i forbindelse med utgivelsen i Sverige, ble boken stemplet som «kulturrasistisk».

Men nå har han altså tatt steget frem til autoritet på saksfeltet i Norges største avis. Det er ikke et øyeblikk for tidlig med en slik anerkjennelse.

De som vil skaffe seg mer av kunnskapen Brinkemo har formidlet, vet hva de må gjøre. Boken får brikkene til å falle på plass, skrev Hege Storhaug i sin omtale av «Klanen».

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.