Tavle

Hovrätten i Malmö. Foto: Jorchr / Wikimedia Commons.

Ankedomstolen i Malmö har opphevet utvisningen av en iraker med et langt kriminelt rulleblad, som tingretten hadde dømt til å utvises etter å ha funnet ham skyldig i forsøk på mordbrann.

Grunnlaget for opphevelsen er et dokument fra en klan forskjellig fra den irakeren selv tilhører, hvor han blir lyst fredløs. Det skal således være for farlig for ham å returnere til hjemlandet.

Det er den svenske journalisten og forfatteren Per Brinkemo som formidler den oppsiktsvekkende nyheten på Facebook.

Brinkemo, som har arbeidet mye med klanproblematikk, sier han hadde hørt om slike klanattester, men aldri før hadde sett en med sine egne øyne. Det er bemerkelsesverdig at en svensk domstol legger et dokument av dette opphavet til grunn for en kjennelse. Hvor vanskelig kan det være å forfalske noe slikt? Og om dokumentet er ekte, skal klanjustis i Midtøsten være avgjørende for en kjennelse fra en svensk domstol?

KLANINTYG I SVENSKA DOMSTOLAREn man med irakisk bakgrund som tidigare begått en rad kriminella handlingar dömdes i…

Gepostet von Per Brinkemo am Freitag, 3. Januar 2020

Klankultur, som de skandinaviske landene fylles opp med uten at folk skjønner hva det er for noe, er tema for en svensk antologi redigert av Per Brinkemo og Johan Lundberg som om ikke lenge vil bli utgitt på norsk av Document Forlag. Om få uker kommer «Klanen. Individ, klan og samfunn fra antikkens Hellas til dagens Sverige».

Dette viktige verket redegjør grundig for den mentale avgrunnen mellom vestlige rettsstater og klanstrukturene som hersker i landene mange innvandrere kommer fra, ikke minst i synet forholdet mellom gruppe og individ.

Det er helt essensielt å forstå forskjellen hvis man skal ha noe håp om å bevare de skandinaviske landene som fungerende samfunn, men inntil videre glimrer forståelsen med sitt fravær. Fremdeles hersker en utbredt vrangforestilling om at mennesker egentlig er like innerst inne, at de ønsker de samme gode tingene, og at uoverensstemmelser kan løses med dialog.

Sverige har hittil betalt en høyere pris for denne uforstanden enn Norge, men der til lands har de også kommet lengre i bekjempelsen av den.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også