Lederne for de to rivaliserende familiene i Lund møttes sist lørdag. Hensikten med møtet var å skape fred. Men forhandlingene er blitt brutt, og nå risikerer Lund å bli åsted for blodhevn mellom to rivaliserende klaner. Velkommen til parallellsamfunnets forbannelse.

Det var i løpet av forrige mandag, 6. september, at politiet ble varslet om flere store opptøyer i Lund, Skåne. To rivaliserende familier eller klaner angrep hverandre, og åtte mennesker ble så hardt skadet at de måtte legges inn på sykehus. Politiet måtte deretter vokte sykehuset for å unngå nye sammenstøt mellom de to familiene, som begge er kjent for politiet fra før.

Sverige: Åtte skadde etter voldsomt slagsmål mellom familier i Lund

Fare for blodhevn

Politiets etterforskning av hendelsene viste seg vanskelig å gjennomføre, ettersom de involverte nektet å delta. I stedet ønsket familiene å løse konflikten uten politiets involvering, og på lørdag møttes representanter for familiene for å forhandle om fred mellom klanene. Fredsforhandlingene sies nå å ha mislyktes, og konflikten fortsetter derfor. Nå advarer journalisten Per Brinkemo om at Lund kan bli åstedet for en moderne blodhevn.

Tirsdag publiserte magasinet Bulletin en tekst av Per Brinkemo, som regnes som en av Sveriges fremste eksperter på klansamfunn og det som skjer i møtet mellom klansamfunn og moderne vestlige samfunn.

Per Brinkemo sier mandagens klankonflikt har blitt møtt med både sjokk og sinne, men også av relativisering. Blant annet har media forsøkt å sammenligne konflikten mellom klanene med kamper mellom fotballhooligans, noe Brinkemo mener er feil og vitner om en uvitenhet om klankonfliktenes dimensjoner. Gjengkriminalitet kan være opprørende, men de kriminelle klanene som er bundet av blod og ære, kan på sikt vise seg å være et mye større samfunnsproblem. Per Brinkemo skriver:

”Vi talar här om stora grupper av människor som binds samman av blodsband, människor som generellt sett har en mycket låg tillit till de institutioner som det svenska systemet bygger på. Vi talar om människor som, vare sig de vill det eller inte, håller tyst i mötet med rättsstatens institutioner, ty så stark är lojaliteten med familjebanden – blod är tjockare än vatten. Vi talar om människor som vid sidan om det svenska rättsväsendet utövar sin egen rättvisa i parallella domstolar. Vi talar om människor som inte vägleds av principen om individens fri- och rättigheter, utan kollektivets. Det kollektiv vars krav styr alla kritiska livsval: vem du gifter dig med, hur du klär dig, vad du arbetar med eller riskerar livet för.

Inget av detta gäller fotbollshuliganer. Inget av detta binder vänster- och högerextremister.”

Parallellsamfunnets forbannelse

Det faktum at klanenes voldelige og blodige konflikter finner sted midt i offentligheten, på svenske gater og torg, og at fredsforhandlingene føres uten inngrep fra det svenske rettsvesenet, lover ikke godt for fremtiden. Konfliktene vitner ikke bare om potensialet for vold blant familiene som nå har slått rot i svenske byer, men også om at disse familiene lever i et parallelt samfunn med egne lover og sitt eget rettssystem.

Dette har nå også begynt å synke inn hos flere politikere. Sist lørdag hadde Louise Meijer, som i tillegg til selv å være fra Lund, også er representant i Riksdagen for Moderaterna, der hun sitter i justiskomiteen, et innlegg i Sydsvenskan:

Utvecklingen måste vändas. Det krävs mönsterbrytande reformer, inte marginaljusteringar. Socialdemokraterna har fortfarande inte insett allvaret. De röstar gång på gång nej till Moderaternas mönsterbrytande förslag. Till exempel har de röstat nej till dubbla straff för gängkriminella, proaktiv avlyssning av gängkriminella, att kriminalisera deltagande i kriminella gäng och kriminalisering av illegala vägspärrar som gängkriminella sätter upp i utsatta områden. Det sistnämnda röstade Socialdemokraterna ned eftersom de menar att nuvarande trafikbrottslagstiftning räcker. Men illegala vägspärrar är inte trafikbrottslighet. Det är att utmana Sverige som rättsstat.

I dette parallelle samfunnet er det prinsippet om blodhevn og «øye for øye, tann for tann» som gjelder – og når dette prinsippet begynner å bli brukt, risikerer man en voldsorgie som det er nesten umulig å stoppe.

Når et slikt samfunn slår rot blant oss, er det all grunn til bekymring.

Brinkemo: Fredsförhandlingar mellan klanerna i Lund misslyckades (Bulletin – betalingsmur)

”Lund får sin släng av sleven när utvecklingen i hela landet går åt fel håll.” (Sydsvenskan)

Per Brinkemo har en grad i religionsvitenskap og har jobbet som journalist for både aviser og TV, for eksempel Uppdrag Granskning. I fire år var han prosjektleder i en somalisk forening i Rosengård. Han er også foreleser og forfatter, og har skrevet om klansamfunn i de to bøkene «Mellan stat och klan» og «Klanen» (utgitt på Document forlag).

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp boken om klanssamfunnet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂