Jaffar Ibrahim, som 15 år gammel ble skutt og drept i Malmö, ble begravd på den islamske gravlunden ved Östra kyrkogården etter en seremoni i Khadijamoskén i Rosengård den 25. november 2019. Foto: Krister Hansson / Aftonbladet / TT / Scanpix.

Kriminaliteten som for tiden herjer i Sverige, har en råhet som politiet aldri har sett før, der barn mellom 8 og 14 år er håndlangere for tunge kriminelle, og de ungdomskriminelle som drømmer om høy status og masse penger, ikke regner med å bli eldre enn 20–30 år.

Det går frem av intervjuer som Sveriges politisjef Anders Thornberg har gitt til Svenska Dagbladet (SvD) og Ekot, radionyhetene på Sveriges Radio (SR), omtalt blant annet i Expressen.

Det er særlig Sør-Sverige som har vært hardt rammet av voldskriminalitet det siste halvåret. Da en 15-åring ble skutt og drept utenfor en pizzeria i Malmö den andre helgen i november, iverksatte svensk politi umiddelbart en særskilt innsats kalt Operation Rimfrost, som spesielt tar sikte på å bekjempe den groveste voldskriminaliteten. Denne operasjonen har gjort det mulig å identifisere de aller yngste skikkelsene i kriminalitetsbildet.

Overfor SvD skisserer den svenske politisjefen hvilket enormt rekrutteringsgrunnlag de kriminelle miljøene har:

– För varje individ som skjuts, grips eller döms så står det 10-15 till som vill komma fram.

Inom ramen för Operation Rimfrost har det blivit särskilt tydligt – ett stort antal barn har dykt upp i polisens radar i Region Syd.

– Det är 80 barn som är mellan åtta och 14 år gamla som kan begå personrån, bära vapen och bära narkotika. Åtta till 14 år gamla… De måste möta konsekvenser, skolan måste ta tag i dem, föräldrarna måste ta tag i dem, socialtjänsten och alla vi andra, säger Anders Thornberg.

Spørsmålet som reises, er om det ikke er blant annet foreldrenes manglende evne til å gi adekvat oppdragelse som har ført barna ut i kriminaliteten. I flere tilfeller kan de også forventes å tilhøre en kriminogen klankultur. Hvordan skulle de klare å rydde opp i problemer de selv har skapt?

Politiet er under press fra allmennheten om å levere trygghet, og fra politikerne om å levere et mer presentabelt situasjonsbilde. Mellomledere i politiet pynter tilsynelatende på statistikken. Brå-skandalen synes å bekrefte det. Thornberg sier han ikke vet noe om det.

Inom polisen talas ibland om «röd oktober», säger en poliskälla som SvD talat med. Källan, med ett par årtionden på olika chefsposter bakom sig, säger att mellanchefer i oktober kommer med uppmaningar om att plocka fram enklare ärenden ur högarna – siffrorna behöver bättras på.

Vad säger du om det?

Jag har inte hört talas om «röd oktober». Men jag har en konstant press i min nationella strategiska ledningsgrupp på att vi ska leverera.

Bruken av skytevåpen i Sverige økte kraftig fra 2015, noe SvD omtaler som «en svensk gåte». Hvis forstillelse var en olympisk øvelse, spørs det om ikke nordmennene ville være sjanseløse mot svenskene i gullkampen.

Bakgrunden till alla skjutningar tycks vara en svensk gåta. 2015 började det sticka iväg uppåt i statistiken – även sett till grannländerna, enligt en granskning som SvD gjorde 2017.

Tja, hva kan det være som skiller Sverige fra nabolandene fra og med migrasjonsbølgen i 2015? Det er visstnok et «åpent spørsmål», ifølge Thornberg, som åpenbart ikke har lyst til å bytte jobb.

– Det har vi inget riktigt säkert svar på. Den frågan får man ställa till forskare och kriminologer.

Opplysningen som avløser bullshitten er derimot skremmende interessant:

Det vi ser är att det blivit mer och mer hänsynslöst. I början så sköt man i benet eller vid sidan. Sen har man börjat skjuta mot kroppen och ibland med skott i huvudet.

Sverige sammenlignes ofte med Tyskland, skriver SvD. Den svenske politisjefen har snakket med sine tyske kolleger. Det finnes både likheter og ulikheter. Det er lett å se grøten Thornberg går rundt:

– Jag har pratat med dem. Men där har man klaner på ett annat sätt. Det här går inte att förklara på ett snabbt och enkelt sätt. Man har klaner som styr med järnhand i parallella rättssystem.

Nå er dødelig kriminalitet med skytevåpen blant unge menn blitt ti ganger vanligere i Sverige enn i Tyskland. Som svenske forskere har vært inne på, kan det paradoksalt nok skyldes at klanenes indre justis i Sverige ikke lenger er like hard som før. De unge har ikke lenger den samme respekten for de eldre.

Men at det handler om innvandret klankultur, kan man imidlertid ikke si i Sverige, selv om det er åpenbart for alle med fungerende øyne og hjerne.

Kampen mot kriminaliteten handler altså først og fremst om å vinne kampen mot spøkelsene oppe i eget hode. Svenskene ligger fremdeles an til å tape. De har ikke veldig god tid.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.