Gatekunst i Øvre Slottsgate. Vi må glede oss over dette i stedet for parkeringsplasser, mener MDG. Foto: Hanne Tolg

MDG vil at vi skal bo så tett, så tett. Det må gjøres plass til flere innvandrere innbyggere i Oslo. For det er de som driver befolkningsøkningen. MDG tror at de fremtidige beboerne ikke vil ha bil. Men der tar de feil. Tvert imot er det blitt et problem i Groruddalen med alt for mange biler i forhold til hva det er plass til. Men Stovner og Vestli er ikke en del av MDGs utstillingsvindu, så da er det nok ikke så farlig.

NTB skriver:

Byrådet i Oslo vil tillate nye boliger helt uten parkeringsplasser. Alle minstekrav til parkering for nye boliger foreslås skrotet.

– Ingen som ikke ønsker å bygge parkeringsplasser, skal bli pålagt å gjøre det. Det gjelder for hele byen, sier fungerende byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) til Aftenposten.

Samtidig skal det innføres et tak på hvor mange plasser som kan bygges.

Dagens regler krever at alle nye småhus skal ha to parkeringsplasser og snumulighet på egen tomt. I ytre by er det litt forenklet krav om én parkeringsplass for hver leilighet og to for hver bolig i småhusområder. I indre by kreves det 0,7 parkeringsplasser per treromsleilighet.

MDG-byråd Hermstads mål med de foreslåtte regelendringene er færre biler og mindre bilkjøring.

– Dette er et tiltak som ikke koster penger. Samtidig bidrar det til at det kan bygges flere og rimeligere boliger, sier han.

Byrådet vil også stramme inn reglene for næringseiendommer, både kontorer og forretninger. I praksis skal det bli umulig å bygge bilbaserte store enkeltbutikker og handelssentre.

I sitt program for Oslo skriver MDG:

Oslo skal ha rom for alle – uansett lommebok. Dette får vi ikke ved å kun øke takten på den kommersielle boligbyggingen, men ved å satse målrettet på de gruppene som trenger det mest. Derfor vil vi etablere en tredje boligsektor i Oslo som kan supplere og skape en motvekt til det stadig mer ekskluderende, ordinære boligmarkedet.

Denne tredje boligsektoren er rett og slett boligbygging med økt andel av sosialboliger. For det er dette som er fremtiden for Oslo: en befolkning som i stadig større grad vil være økonomisk avhengig av penger og støtte fra staten.

Samtidig som nordmenn flytter vekk fra mangfoldsparadiset, vil MDG ta bort nordmenns glede over å få være alene, med god distanse til naboer: Du skal ikke lenger få lov til å bygge deg hytte med mindre det er i et regulert hyttefelt.

Vi må lære oss å dele på hyttene våre, mener MDG. Har de selv egne hytter nedarvet fra tidligere generasjoner? Det er lett å si «vi» og mene «dere». Dere andre, plebsen, kan låne eller leie hytte. Det er så meget enklere å være miljøbevisst når man allerede har tradisjonsrik hytte på fjellet, ved sjøen og arvet hus på Nordstrand, samt elbil og elsykkel.

– Kan vi ha flere ordninger der man leier seg inn istedenfor at alle skal ha egen hytte? spør Hermstad.

– Det er en nøkkel for å forbruke mindre ressurser i framtiden at vi blir flinkere til å dele på de ressursene vi har.

MDG vurderer også å sette et tak på hvor store hyttene kan være.

MDG vet bedre enn deg hvordan du bør leve livet ditt. Og det skal trøkkes ned i halsen på det strie norske folket som elsker sin frihet og uavhengighet.

MDG har 9 representanter i Oslo bystyre. Av disse bor 3 på Frogner, 1 på Sankthanshaugen, 1 på Sagene og 2 i Gamle Oslo. 7 av 9 bor altså i gang- eller sykkelavstand til sentrum. De 9 ser ut til å ha balletak på de resterende 50 i bystyret.

Det lover ikke godt for Tigerstaden, hvor demografien endres i takt med at biler og parkeringsplasser forsvinner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.