Beboere i Moria-leiren rømmer fra en brann med sine barn og eiendeler den 9. september 2020. Foto: Elias Marcou / Reuters / NTB scanpix.

Brannene i Moria-leiren på Lesbos har utløst krav om solidaritet og intiativer fra regjeringshold både i Tyskland, Frankrike og Norge. Men reaksjonen er ikke den samme over hele Europa, konstaterer Der Spiegel.

I Østerrike avviser Sebastian Kurz’ regjering kategorisk å hente noen migranter fra Moria-leiren, skriver det tyske nyhetsmagasinet. Innenriksminister Karl Nehammer (ÖVP) sier at voldelige migranter satte leiren i brann. Finansminister Gernot Blümel (ÖVP) bemerker at det finnes områder i Wien hvor mer enn 90 prosent av skolebarna ikke har tysk som morsmål, og han kaller de som vil ha flere migranter til Østerrike, for naive.

I Visegrad-landene Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia, som har avvist EU-planer for fordeling av migranter til Europa på unionens medlemsland, har brannene på Lesbos knapt utløst noen ny debatt. Forholdene i Moria-leiren anses ikke som noen stor skandale.

Ei heller har hendelsene i leiren avstedkommet nevneverdige politiske reaksjoner i Italia. Det demokratiske partiet (PD), som er det største på venstresiden, sitter i regjering sammen med Fem stjerner, men ingen statsråder har foreslått å ta imot migranter fra Hellas – langt mindre høyreopposisjonen.

Endelig har situasjonen på Lesbos heller ikke skapt politisk debatt i Sverige, fastslår Der Spiegel. Regjeringen og opposisjonen har debattert flere store saker etter at Riksdagens sommerferie var over, men Lesbos var ikke blant dem.

Noen land har hatt innvandringsrealistiske offentligheter lenge, mens andre har fått det mer nylig – og atter andre er belemret med offentlige klima der innvandringsaktivister setter dagsorden.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.