Lite å juble for i Oslo: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG). Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

En meningsmåling viser at for første gang siden 2017 har de borgerlige reist seg og øker sin oppslutning blant hovedstadens velgere, om det var stortingsvalg i dag. Ap nærmer seg nye bunn-nivåer, mens MDG nesten er halvert siden valget i fjor.

Oslo har lenge vært et «rødgrønt utstillingsvindu», ledet av et til dels omstridt Ap-ledet byråd. Nå viser en måling at hovedstadens velgerne kan være i ferd med å gå lei av rødgrønn politikk og retorikk.

Målingen er utført av Respons, og det bør understrekes at den spør hva velgere ville stemt i stortingsvalg og ikke kommunevalg. Resultatene i de to valgene kan være noe ulike, basert på en rekke parametere. Men i hovedsak er det noenlunde samsvar mellom hva som svares i undersøkelse av partisympatier enten det er det ene eller det andre valget.

Det er VG som gjengir undersøkelsen, og skriver blant annet om det påfallende svake resultatet for Arbeiderpartiet:

«Nedtur for Ap: Drøyt ett år før stortingsvalget styrer Arbeiderpartiet ifølge målingen mot et resultat som vil ligge langt under forrige stortingsvalg, da partiet fikk 28,4 prosent av stemmene i hovedstaden.

Ved kommunevalget i fjor fikk Ap 20 prosent av stemmene.

– Dette bekrefter jo det vi har sett over tid, at Høyre og Erna (Solberg) styrker seg i forbindelse med coronaen, som alt det siste halvåret har handlet om. Det er ikke overraskende, sier gruppeleder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti.

– For oss er ikke dette bra nok, konkluderer han.»

Ap har med andre ord gått markant tilbake fra stortingsvalget i 2017, men holder stillingen omtrent på samme (lave) nivå som ved kommunevalget i fjor. Partiets synes nå etablert med en oppslutning omkring ca. 20 prosent, enten det er snakk om stortingsvalg eller kommunevalg. Det er langt under Arbeiderpartiets tradisjoner og målsetninger.

Heller ikke rødgrønn byrådspartner MDG vil juble over målingen. Tvert imot er tallene for partiet bortimot krisepregede. Sammenlignet med de gode resultatene ved kommunevalget i 2019, har MDG nå på kun ett år nærmest halvert sin oppslutning i Oslo.

Partiet er gått fra 15,3 prosent i fjorårets kommunevalg til kun 7,8 prosent i denne undersøkelsen. Selv om man ser bort fra forskjellen mellom kommunevalg og stortingsvalg, vises det en klar, nedadgående trend for MDG i hovedstaden.

Flere forhold kan medvirke til en slik utvikling.  Det har vært mye kritikk avOslo MDG i forbindelse med hvordan henholdsvis Lan Marie Berg og Arild Hermstad har håndtert jobben som miljø- og samferdselsbyråd i byen.

De mange omstridte og kostnadskrevende prosjektene knyttet til såkalt bilfri by, er også en del av bildet. Dette handler blant annet om massiv fjerning av p-plasser for byens innbyggere, stengning av veier, struping av allmenn fremkommelighet og ikke minst bygging av kilometer på kilometer med svært kostbar sykkelvei mange ikke ser behov for. Slikt kan skape entusiasme i eget ekkokammer, men kan oppfattes som for ekstremt av velgere på vippen til andre partier.

Men sett opp mot stortingsvalget i 2017, kan MDG finne en viss trøst i at man holder stillingen, og faktisk går noe frem. Da fikk man 6,4 prosent, mot 7,8 i denne målingen. Trøsten er neppe så stor. For partiet er nå altså tilbake i på 6-7 prosent i Oslo, etter å ha vaket oppe på 15-16 ved kommunevalget i 2019.

For Høyre ser det hele «så meget bedre ut». Tallene viser at partiet nå får hele 31,5 prosent i Oslo. Det er opp fra  25,4 prosent ved kommunevalget i 2019. Ved stortingsvalget 2017 var resultatet i hovedstaden 26,9 prosent.

Ifølge Oslo Høyres Heidi Nordby Lunde kan fremgangen ha mange forklaringer, men hun trekker ifølge VG spesielt frem hvordan partiet har taklet regjeringsposisjonen i senere tid:

– Jeg skulle ønske at Oslo Høyre kunne ta æren, men jeg tror dette først og fremst skyldes at folk mener at vi har hatt en trygg og robust ledelse under hele pandemien, av statsministeren, finansministeren og helseministeren og de andre, sier Nordby Lunde til VG.

(Nylig kunne Høyre også glede seg over meget gode tall i Hordaland.)

Byrådspartiet SV og noterer seg en pen oppgang til hele 13 prosent oppslutning. Byrådets støtteparti Rødt holder stillingen med 7,4 prosent.

I denne siste Oslo-målingen er FrP helt nede på 7 prosent, noe ned fra 8,5 i stortingvalget 2017 og litt opp fra 5,3 i kommunevalget 2019.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.