Stillbilde: NRK.

Grov vold mot mindreårige har økt med 40 prosent siden 2016, og politiet tror sosiale medier og korona har skylden, skriver VG.

Tallene, som er hentet ut av Politidirektoratet på forespørsel fra VG, sammenligner antall voldsanmeldelser mot unge under 18 år i første halvdel av året mellom 2016 og 2020.

Vold – som i Sverige og Danmark går under navn som dominansvold eller fornedringsvold – ser ut til å bre om seg også i Norge, men uten at hovedstrømsmediene bruker termene.

Skal vi heller ikke her lære av våre nabolands erfaringer og feil?

Tallene for grov vold har økt jevnt siden 2015. En av forklaringene som VG og politiet løfter fram er sosiale medier. En annen er «oppdemmet energi» grunnet korona-nedstengningen. Det er så dumt og far fetched som det kan bli.

Fra våre samarbeidspartnere er det rapportert om en slags «oppdemmet energi og rastløshet» hos enkelte ungdommer knyttet til covid-19 situasjonen gjennom våren og forsommeren. Om denne energien gir utslag på vold og uro, kan vi ikke slå fast, men vi kan heller ikke utelukke den, sa politileder Morten Ørn i Stor-Bergen til VG 27. juli.

Samfunnsdebattant og høyrepolitiker Simen Sandelien kritiserte VG og politiet på egen Facebook-side:

I Danmark bruker man en egen kriminalitetskategori for alvorlig voldskriminalitet som kalles «dominansvold».

Når vi i Norge opplever markant vekst i grov ungdomsvold legger politiet skylden på «sosiale medier». VGs journalist sluker denne absurde forklaringen, og har ingen oppfølgingsspørsmål.

Hva med å grave litt i hvem som begår volden? Hva med å spørre politiet om hvor mye av dette som er «dominansvold» og om vi trenger et slikt begrep for å forstå den nye kriminaliteten også her i Norge?

Nei, norske avislesere skal selges historien om at helt vanlige norske ungdommer egentlig alltid har gått rundt med fantasier om å begå grove kollektive voldsovergrep, og at muligheten til å dele dette på sosiale medier av en eller annen merkelig grunn har gjort fristelsen spesielt stor.

Jeg forstår virkelig ikke logikken i dette resonnementet i det hele tatt. Det burde heller ikke VGs journalist late som om hun gjør. Dette er fordummende og veldig svak journalistikk. VG har ikke lyst til å dekke virkeligheten. VG vil heller dele en bortforklaring. Det er trist.

Dominansvold står ikke i noe slags kausalt forhold til sosiale medier; sosiale medier er bare en hendig måte å spre budskapet: Jeg/vi er sterke og vi gjør hva vi vil. Det er klankultur i full blomst. Det er min hypotese. Innfødte nordmenn, den norske klanen, som innvandrere fra klankulturer oppfatter oss som, framstår som svak og puslete, og derfor blir noen av oss slått, sparket og ydmyket – og filmet mens det skjer.

I klansamfunn finnes det ikke (nøytralt) politi. Det er klanene som ordner opp seg i mellom. I vestlige land bruker vi rettsapparatet. Vi roper på onkel politi. Det kan oppfattes som femi og feig om man kommer fra klankulturer. Der forsvarer man seg, tar igjen, slåss for sin landsby, sin gate, sin bydel.

Det er et politisk ansvar å rydde opp i dette. Det er opp til mediene å dekke det sannferdig. Og opp til våre mange godt betalte samfunnsvitere å dokumentere og foreslå tiltak mot dette uvesenet før enda flere fornedres, skades og i verste fall drepes.

Eller tror noen at det vil gå over om vi få en vaksine mot covid-19?

Kjøp Klanen her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.