Det har aldri skjedd før at Representantskapet har måtte anke en ansettelse inn for finanskomiteen. Foto: Vidar Ruud/Scanpix

Representantskapets leder Julie Brodtkorb holdt en oppsummering av Tangen-saken som er knusende for Øystein Olsen og hovedstyret. Brodtkorb sa det ikke med rene ord, for det var, som hun presiserte, ikke representantskapets oppgave å vurdere riktigheten av ansettelsen, kun prosessen. Men den har vært så dårlig at den går ut over tilliten til Norges Bank og dens omdømme.

– Norges Bank er en av Norges viktigste institusjoner, sa Brodtkorb.

Hun overlot til tilhørerne å trekke konklusjonen: Å ansette Tangen vil skade både omdømmet og tilliten, en tillit banken er helt avhengig av. Hun kunne tilføyd at det er et omdømme som Norge er avhengig av internasjonalt. En så uryddig prosess blir lagt merke til.

– Det er klart at når NBIM (Norges Bank Investment Management, red.anm.) ble pålagt å ha et forventningsdokument om skatt og åpenhet, så er det fordi storting og regjering uttrykte en klar forventning når NBIM investerer. Det er jo for å påvirke åpenhet om skatt og andre forhold, sier Brodtkorb. (NTB)

Det er finansminister Jan Tore Sanner som er øverste myndighet for Norges Bank. Brodtkorb og representantskapet gir Sanner en klar advarsel: Hvis Ssnner velger å beholde Tangen løper han en stor risiko. Både i forhold til det som nå er kjent og det som kommer. Hvem vet hva som kan komme på bordet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂