Blasfemisaken som har vakt mest internasjonal oppsikt etter Salman Rushdie, er tiltalen mot den kristne moren Asia Bibi. Den saken fikk konsekvenser for flere. Guvernøren av Punjab, Salman Taseer, ville vise sin medfølelse og besøkte Asia Bibi i fengsel 20. november 2010. For det måtte han bøte med sitt liv. Et medlem av hans egen livgarde meide ham ned. Foto: Asad Karim/Reuters/Scanapix

En mann sto fremstilt for retten i Pakistan tiltalt for blasfemi. En 20-åring kom retten i forkjøpet og henrettet ham med tre skudd mot hodet. Attentatmannen sa det var profeten Muhammed som hadde gitt ham ordre om å drepe blasfemikeren.

Den tiltalte tilhørte retningen ahmadiya. De ser på seg selv som muslimer, men det gjør hverken sunnier eller shiaer, siden stifteren levde i forrige århundre og medlemmene ser på ham som profet. Ifølge islams lære var Muhammed den siste profet og det er ingen etter ham.

Men i Pakistan er det intet skille mellom stat, samfunn og religion. Pakistans nasjonalforsamling har vedtatt at ahmadiya er vantro. Ut fra blasfemiloven betyr det at 4 millioner ahmadiya potensielt kan stilles for retten.

Pakistan stemplet i 1974 trosretningen for ikke-islamsk ettersom den regner sektens grunnlegger som profet.

Blasfemi kan straffes med døden i Pakistan. Over 50 personer som var anklaget for blasfemi, er blitt drept før sakene deres kom for retten.

Menneskerettsaktivisten Taimur Kamal sier at drapet viser at den religiøse intoleransen øker i Pakistan.

Mannen som ble drept, hadde sittet fengslet siden 2018. (NTB)

Også de kristne risikerer når som helst å bli anklaget for blasfemi.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.