Nytt

Advokat Saiful Mulook på en pressekonferanse i Haag mandag 5 november. Foto: Eva Plevier/Reuters/Scanpix

Den pakistanske advokaten som reddet Asia Bibi fra å bli henrettet for blasfemi i Pakistan sier FN og EU tvang ham til å forlate landet mot hans vilje.

Asia Bibi ble dømt til døden i 2010 etter at hun ble anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed under en krangel med andre kvinner i 2009. Hun har sittet fengslet i ti år, fram til hun onsdag forrige uke ble frikjent i høyesterett.

Den pakistanske advokaten Saif ul-Malook, som forsvarte Bibi i saken, sier han kontaktet en FN-ansatt i Islamabad etter at det brøt ut islamistiske protester i kjølvannet av frikjennelsen.

– Og de (FN) og EU-ambassadørene i Islamabad, de holdt meg igjen i tre dager og så satte deg meg på et fly mot min vilje, sier advokaten under en pressekonferanse i Haag i Nederland mandag.

– Jeg forsøkte å presse dem på at jeg ikke ville forlate Pakistan med mindre jeg fikk Asia ut av fengsel. Jeg er ikke glad for å være her uten henne, men alle sa jeg ville være hovedmålet for øyeblikket, og at hele verden passer på Asia Bibi, fortsatte han.

– Deres syn var at jeg var hovedmålet for å bli drept, og at mitt liv var i umiddelbar fare. I tre dager lot de meg ikke åpne døra, og en dag ringte jeg den franske ambassadøren og sa at jeg ikke ville være her, sa ul-Malook.

Tidligere har han sagt til AFP at han forlot Pakistan søndag fordi «det var umulig for han å leve i Pakistan». Bibi er imidlertid fortsatt i landet.