Demonstranter protesterer mot frifinnelsen av Asia Bibi i Islamabad den 2. november 2018. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / Scanpix.

Det årelange rettslige marerittet for Asia Bibi, den kristne pakistanske kvinnen som var dødsdømt for blasfemi og siden ble frifunnet, kan få en slutt tirsdag, da Pakistans høyesterett skal ta stilling til en anke av frifinnelsen fra i fjor høst.

Asia Bibi har siden oppholdt seg på hemmelig sted – i Pakistan, gitt at hun har hatt utreiseforbud – på grunn av frykten for at islamske ekstremister vil drepe henne.

Hennes advokat Saiful Malook sier han har tillit til at domstolen vil avvise anken, skriver The Guardian.

If so, she is likely to be flown out of the country within hours.

It emerged last week that Bibi’s daughters had already left Pakistan for Canada, one of several countries to have offered sanctuary to the farm worker and her family.

Since her acquittal, Bibi’s supporters have called on the international community to ensure her safety.

Bibi ble dømt til døden i Pakistan 2010 for blasfemi på grunn av beskyldninger fra muslimer om at hun hadde krenket profeten Muhammed under en krangel om et glass vann. Nærmere ti år senere kan hun altså snart bli en fri kvinne – utenfor Pakistan.

Asia Bibi sitter ved siden av den pakistanske Punjab-provinsens guvernør Salman Taseer (1944–2011), som den 20. november 2010 holder en pressekonferanse i forbindelse med et besøk hos kvinnen som da satt dødsdømt for blasfemi i fengselet i Sheikhupura. Taseer var en kritiker av Pakistans blasfemilover, og han tok til orde for benådning av Asia Bibi. Den 4. januar 2011 ble han drept med 27 skudd fra en AK-47. Morderen var en av hans egne livvakter.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.