Både Joe Biden og store norske medier bør antagelig vente litt med feiringen. foto:  REUTERS/Kevin Lamarque

Ifølge en ny meningsmåling tar President Donald Trump ytterligere innpå sin utfordrer Joe Biden siden forrige uke. Nå er det på det så å si dødt løp. Men ifølge NRK har Biden så godt som vunnet allerede.

For en uke siden var avstanden mellom de to kandidatene nede i kun 3 prosentpoeng i en måling utført av instituttet Rasmussen Reports, etter at Biden i lang tid hadde ledet nokså kraftig på Trump.

Nå har avstanden de to imellom krympet ytterligere, og måles til bare 2 prosentpoeng. Også denne nye målingen er fra instituttet Rasmussen Reports.

«President Trump and likely Democratic nominee Joe Biden are now running neck-and-neck in Rasmussen Reports’ weekly White House Watch survey.

The latest national telephone and online survey finds Biden at 47% support among Likely U.S. Voters again this week to Trump’s 45%. Five percent (5%) prefer some other candidate. Four percent (4%) are undecided. (To see survey question wording, click here.)

A week ago, Biden held a 47% to 44% advantage after leading Trump by 10 points – 50% to 40% – in our first weekly White House Watch survey.»

Det er snakk om svært små endringer siden sist uke, og det kan selvsagt ikke utledes noen klar tendens basert på en endring på ett prosentpoeng. Det er  innenfor feilmarginen.

Men den nye undersøkelsen forsterker inntrykket av at avstanden mellom de to i øyeblikket er så liten at man i praksis snakker om dødt løp. Joe Bidens markante forsprang har forsvunnet, om man skal tro målingen.

Det verserer imidlertid mange ulike målinger, fra ulike institutter, og det kan være vanskelig å vite hvem man skal feste lit til. Her viser det seg at alle aktører kan ha rett og ta feil om hverandre, fra valg til valg.

Ved valget i 2016 var nettopp Rasmussen Report nærmere til å forutse korrekt resultat enn de aller fleste andre slike institutter. Imidlertid var Rasmussen Reports et godt stykke unna blinken under mellomvalget i 2018. Siden Rasmussen Reports har levert en del positive prognoser for de konservative, er man forutsigbart nok blitt utsatt for kritikk fra venstresiden. Wikipedia gir en nokså omfattende presentasjon av instituttet og kontroversene.

De store, norske mediene, og særlig NRK, har full tiltro til alle målinger som viser klart Biden-overtak. Man ønsker rett og slett å “ta feiringen på forskudd”. NRK-reporter Anders Magnus fremholdt for få dager siden 15 prosents ledelse for Biden, og fastslo dette uten noen forbehold om målingers validitet etc.

Man bør ha i bakhodet at slike målinger tradisjonelt brukes som et “verktøy” i valgkampen, av begge sider. Blir det skapt et inntrykk av at den ene kandidaten leder stort, kan det bidra til å passivisere den andre kandidatens velgere. De holder seg da hjemme, rett og slett.

Svært få her i Norge skal skal stemme i USA-valget. Derfor er det nokså uklart hvorfor blant annet NRK og TV2 legger så stor vekt på å fremstille disse målingene så ensidig. Hva har de å tjene på det, annet enn å vise sin egen mangel på objektivitet? De vil  fremstå temmelig latterlig om de nok en gang tar grundig feil i sine skråsikre prognoser.

De store medienes USA-dekning oser ikke av journalistisk profesjonalitet.

Det kan være mange grunner til at Bidens forsprang fra tidligere i år, er i ferd med å flate ut. Document omtalte nylig mulige årsaker til en slik utvikling:

«…. Joe Biden og hans team (har) nylig lagt frem en omfattende plan for hva de har tenkt å gjøre med USA om de vinner valget.»

Den påfallende venstrevridde profilen Bidens team ser ut til å meisle ut for fremtiden, har ført til uro i deler av det Demokratiske partiet, ikke minst på grasrota. I sosiale medier finnes det en bevegelse som kaller seg «Walk Away», som samler demokratiske velgere som er misfornøyde med utviklingen i partiet. De vil rett og slett forlate (walk away) sitt gamle parti. Dette er en åpenbar trussel for Bidens kampanje.

Demokatenes nokså ukritiske bidrag til hysteriet rundt “Black lives matter», og den sjokkerende uroen i demokratisk styrte byer som Seattle og Chicago, kan gi moderate demokratiske velgere enda mindre lyst til å stemme Biden i høst.

Verken NRK eller andre norske medier bør ta noe på forskudd.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.