Donald Trump, Barack Obama og  Joe Biden. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Joe Biden har lenge hatt en relativt stor ledelse på Donald Trump før høstens valgkamp starter for fullt. Men ifølge en ny meningsmåling er dette i ferd med å snu. Det nærmer det seg dødt løp, kun 3 prosentpoeng skiller. Akkurat nå er Trump den som er i siget fremover.

Tidligere i vår/sommer har Biden ledet med ca. 10 prosentpoeng på målingene.  Faktisk har han ligget lenger bak Biden enn han lå bak Hilary Clinton før 2016-valget.

Basert på Bidens stabile ledelse gjennom mange måneder, har en del kommentatorer så smått begynt å tenke at løpet er kjørt for Trump. Koronakrisen har gitt USA store problemer han som leder uunngåelig får ansvaret for. Ikke minst har arbeidsledigheten skutt i været.

Det kan synes svært vanskelig for e sittende president å vinne et valg midt inne i det mange beskriver som en katastrofal situasjon, særlig så lenge de fleste store medier begrunner katastrofen med det de ser som presidentens kritikkverdige innsats.

Brått er imidlertid bildet endret. Nå viser den siste målingen fra Rasmussen Report  at president Trump har redusert Bidens ledelse betraktelig, den er skrumpet inn til snaue 3 prosentpoeng.  47prosent av de spurte sier de vil stemme på Joe Biden, mens 44 prosent holder på Donald Trump. Bare en uke tidligere var avstanden på 10 prosentpoeng. Da hadde Biden en oppslutning på 50 prosent, Trump lå på 40 prosent.

Meningsmålingsinstituttet Rasmussen Report regnes som et av de mer etterrettelige i USA, og var blant dem som «tok minst feil» da det gjaldt å spå utfallet av valget i 2016.

Det kan ifølge observatører være mange grunner til at Trump begynner å snu dette bildet. Ikke minst har Joe Biden og hans team nylig lagt frem en omfattende plan for hva de har tenkt å gjøre med USA om de vinner valget.

Det handler om til dels dramatiske grep med en tydelig venstredreid profil, noe mange sentrumsorienterte velgere «på vippen» kan ha latt seg skremme av. Blant annet omfatter Bidens plan en klar satsning på «grønn økonomi», sterk liberalisering av innvandringspolitikken og liberalisering av straffesystemet. Dette er ikke punkter som uten videre faller i god jord i alle deler av den amerikanske velgermassen, heller ikke på den demokratiske siden.

Donald Trump omtaler for øvrig denne planen under en pressekonferanse i det Hvite hus den 14. juli, se video fra Youtube. Hans omtale kom for sent til å påvirke utfallet av målingen som ble gjort fra 8-14 juli, men sier noe om hvor sårbar Bidens plan og politikk vil være overfor Trumps retorikk i tiden frem mot valget.

 

En del velgere kan også tenkes å reagere negativt på Bidens fravær fra offentlige debatter og opptredener, noe ikke alle oppfatter som et styrketegn.

De 3 prosentpoengene Joe Biden nå leder med, er mindre enn hva mange av meningsmålingsinstituttene oppga som ledelse for Hilary Clinton bare dager før valget i 2016.

Dette løpet er ikke over – for noen av partene.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.