Joe Biden. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB scanpix

Joe Biden leder med over 10 prosentpoeng på Donald Trump i de siste gjennomsnittsmålingene før valget i USA. Betyr det at han vinner 3. november? Dét er ikke sikkert.

Bidens forsprang bikket 10 prosentpoeng i helgen. Sist det var like stor avstand mellom kandidatene, var i slutten av juni.

Det er ganske stor spredning på målingene som ligger til grunn for gjennomsnittsberegningen, men alle gir den demokratiske utfordreren en ledelse. Forspranget varierer mellom 5 og 13 prosentpoeng og er større enn feilmarginen på alle de ti målingene, melder NTB.

Spørsmålet er blant annet om folk svarer oppriktig når meningsmålingsinstituttene ringer.

Og alle vet også at presidentvalget vil avgjøres av en håndfull vippestater, som Florida, Pennsylvania, Michigan, North Carolina, Wisconsin og Arizona. Vil «Sleepy Joe» og Kamala Harris klare å skape nok entusiasme i disse statene, flere av dem kriserammede?

Financial Times refererte til to interessante undersøkelser nylig, som viste at det er mange amerikanere som kvier seg for å vise støtte til Trump – det handler om «sjenerte Trump-tilhengere», som avisa kaller det. Det andre forholdet gjelder at hele 77 prosent av Republikanerne mener dagens politiske klima er til hinder for å si hva de egentlig mener:

Even some of the polls that show Mr Biden well ahead contain details that suggest there may be hidden support for the president. One survey taken in mid-August showed Mr Biden seven points ahead. But when voters were asked who they thought their neighbours were supporting, Mr Trump was ahead by five points. This may point to the existence of a group of “shy” Trump supporters, who will not admit their allegiance to pollsters. Another survey, taken in July, showed that 62 per cent of Americans agree that “the political climate these days prevents me from saying things I believe”. Among Republicans, the figure was 77 per cent.

Hillary Clinton fikk nærmere tre millioner flere stemmer i 2016 – og tapte likevel. Som kjent er det amerikanske valgsystemet slik at den kandidaten som får flest stemmer i en stat, får alle statens valgmenn. Den av kandidatene som får 270 eller flere valgmenn til sammen, vinner hele valget.

Biden har et større forsprang på meningsmålingene nå enn hva Hillary Clinton hadde i 2016. Likevel er ikke valgresultatet gitt.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.