Skal man kunne gjøre en innsats i Norge på landjorden må man kunne trene på vinteren. Her fra Cold Response 2020. En US Marines. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

US Marines har forhåndslagret materiell og en liten styrke i Midt-Norge, men skal nå bli en maritim styrke som kvitter seg med stridsvogner og annet tungt materiell. Det vil få konsekvenser for kapasiteten i Norge.

US Marines forsikrer at de fortsatt vil «være der» for Norge, men innsatsen vil variere. Det er langt fra Sørkina-havet til Nordflanken.

Omstruktureringen av det amerikanske marinekorpset kan få konsekvenser for Norges forsvarsevne, men USA lover fortsatt full støtte.

Major Adrian Rankine-Galloway ved korpsets europakommando sier til Klassekampen at USAs forpliktelser til Norge står fast.

– Vi vil fortsette å utvikle vårt sterke sikkerhetssamarbeid med Norge, sier han til avisen.

Han legger til at den amerikanske deltakelsen ved norske øvelser vil øke, mens den kontinuerlige tilstedeværelsen blir mer dynamisk.

– Vi forventer å sende om lag 400 marinesoldater til Norge mot slutten av høsten i år og rundt 1.000 marinesoldater tidlig i 2021, sier han.

Endringsplanen for det amerikanske marinekorpset går under navnet «Force Design 2030». Endringene skjer som følge av at marinekorpset i fremtiden vil innrette seg som en maritim styrke og ikke lenger prioritere landstrid.

Mer spesifikt vil korpset ta sikte på å løse militære oppdrag i Sør-Kinahavet, skriver Klassekampen. Endringene innebærer blant annet at styrken vil kvitte seg med stridsvogner og store deler av feltutstyr. I tillegg skal antall soldater kuttes med 12.000. (NTB)

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂