Et amerikansk Army of Guard-medlem holder små amerikanske flagg for å sette foran gravsteinene til amerikanske tjenestemedlemmer begravet på Arlington National Cemetery i Arlington, Virginia, USA, 21. mai 2020. Tom Brenner / REUTERS / Scanpix.

Mellom øvelsene vil det amerikanske marinekorpset kutte ned tilstedeværelsen i Norge fra 650 til rundt 20 soldater. Øvelsene vil fortsette som før.

Endringen trer i kraft fra og med i høst. De få som blir igjen mellom øvelsene, skal planlegge og tilrettelegge for fremtidige øvelser, samt koordinere med det norske forsvaret, skriver Forsvarets forum.

– De vil fortsatt trene og øve i Norge, men det blir en utvikling i måten det organiseres på, sier pressetalsperson Frank Sølvsberg i Forsvaret.

Siden 2017 har det vært stasjonert 330 amerikanske marinesoldater i Norge, med Værnes i Trøndelag som utgangspunkt. Senere ble rotasjonsordningen utvidet til 700 soldater med seks måneders rotasjon.

Aktiviteten framover vil nå være sentrert om Setermoen i Indre Troms.

– For Hæren gir dette fortsatt god samtrening, og det vil i perioder innebære trening og øving med større amerikanske avdelinger enn i dag. Det gir økt kompleksitet og treningsutbytte for norske og amerikanske styrker, sier sjef i Hæren, generalmajor Lars Lervik.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.