Soldater under en tidligere Nato-øvelse i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

Fire belgiske soldater er pågrepet etter en voldshendelse i Åndalsnes sentrum natt til søndag. En person er sendt til sykehuset i Molde med ukjent skadeomfang.

Det skal ha gått hardt for seg utenfor en pub i Åndalsnes natt til søndag, da belgiske soldater havnet i bråk med andre pubgjester.

Hele 20-30 personer skal ha vært involvert i det som bærer preg av å ha vært et masseslagsmål.

Personen som er sendt til sykehus, er bosatt i Åndalsnes. Det er tatt et kort avhør av vedkommende, skriver de videre.

– Det er mulig det er flere personer som er fornærmet i saken, skriver politiet i Møre og Romsdal på X/Twitter.

NTB melder om saken.

Politiet vil ikke utdype hendelsen eller si noe om skadeomfang ennå, men opplyser til NTB at det kommer mer informasjon om saken klokken senere søndag.

Skjedde på pub

Hendelsen skjedde på Nabo’n Pub, opplyser baren selv til TV 2.

Men ifølge barens leder fant selve bråket i hovedsak sted utenfor.

– Det ble litt knuffing på utsiden her, med rundt 20 til 30 involverte, sier barsjef Jovie Neland til kanalen.

Ifølge henne var det en «god blanding» av soldater og sivile som var involvert. Neland sier at hun tilkalte politiet, og at situasjonen roet seg da politiet kom.

Typisk scenario: Soldater på øvelse

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor Dagbladet at saken gjelder belgiske soldater på vintertrening i Norge.

– Saken håndteres nå av norsk politi, som samarbeider godt med belgisk militærpoliti og det norske Forsvaret, opplyser FOH.

Det er en belgisk bataljon av fallskjermjegere som er på vintertrening hos Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt 11, ifølge Åndalsnes Avis. Det er nesten 200 belgiske yrkessoldater med i øvelsen, og de har base på Setnesmoen leir, skriver avisen.

Øvelsen kalles BELSOF Arctic Training, og bokstavene står for Belgian Special Operations Forces.

Slike saker har i alle år vært nokså «klassiske» både her i landet og i andre land.

Opplegget er typisk: Grupper av unge soldater kommer til et tettsted, og ender i kjekling med lokale guttet og menn på utesteder. Alkohol er ofte involvert.

Gjerne handler det om bagateller og «fornærmelser» knyttet til at soldatene tar kontakt med lokale jenter/ kvinner, sjalusi og krangel oppstår, skjellsord og forbannelser utveksles, grupper av kamerater involveres, så er det i gang.

Mange, både av soldatene og de lokale, har plutselig en porsjon «ære» de føler de må forsvare, godt hjulpet av alkoholen de har innabords.

Under store militærøvelser i Nord-Norge har dette vært en gjenganger i mange år.

Åndalsnes er også et sted der en del soldater fra andre land kommer på øvelser, og denne typen bråk er velkjent. Denne gangen later det til å ha vært et ekstra stort «oppgjør».

– Ikke publiser film

Personer som har film av hendelsen, bes om ikke å publisere disse i sosiale medier.

– Ta kontakt med politiet om du har filmet hendelsen, skriver politiet.

Til Romsdals Budstikke sier operasjonsleder Jens Dahl at de fikk melding om hendelsen klokken 02.12.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.