Eric Zemmour. Stillbilde: YouTube.

I en straffesak mot Eric Zemmour har påtalemyndigheten i Frankrike onsdag nedlagt påstand om at den franske journalisten og forfatteren skal dømmes til å betale en bot på 10.000 euro for «oppfordring til rasisme» på grunn av talen han holdt under konferansen «Convention de la droite» i Paris den 28. september 2019.

Talen inneholdt harde utfall mot innvandring og islam, og hvis Zemmour blir dømt, risikerer han fengsel hvis han ikke betaler, skriver Ouest-France.

Saken gikk uten tilstedeværelse av den 61 år gamle samfunnsdebattantens, som lot seg representere av sin advokat. På spørsmål om hans fravær, som retten beklaget, hevdet Olivier Pardo at Zemmour i tiltagende grad er offer for en kampanje. Han er ikke jurist, men en intellektuell som ønsker intellektuell debatt. I dag er debatten strengt juridisk.

Påtalemyndigheten har festet seg ved flere punkter i Zemmours 32 minutter lange tale, som ble vist i retten.

Påtalemyndigheten anfører at Zemmour anklager innvandrere for å kolonisere, og han omtaler plagg som slør og lange kjortler som uniformene til en okkupasjonshær.

Foruten følelsene av hat og avvisning finnes det en appell der, en oppfordring til å avvise og diskriminere muslimer som gruppe, for de kan ikke være annet enn tilhengere av jihad og vold, hevdet statsadvokaten.

Dommen må få ikke bare Eriz Zemmour men også borgerne og opinionen til å forstå at hvis man alltid beveger seg på grensen til provokasjon […] vil det komme sanksjoner når man krysser grensen som loven setter, la hun til.

Zemmours tale avstedkom hard politisk debatt i Frankrike i fjor høst, også internt i medier som journalisten og forfatteren arbeider for, skriver Ouest-France.

Zemmour skriver fast for Le Figaro, som er den største konservative avisen i Frankrike, og sammen med Le Monde en av landets to newspapers of record.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.