Nytt

Eric Zemmour. Foto: Joël Saget / AFP / Scanpix.

Den franske kassasjons­domstolen, som i praksis omtrent tilsvarer Høyesterett i Norge, har funnet den franske forfatteren og journalisten Eric Zemmour skyldig i oppfordring til hat mot folkegruppe for uttalelser han kom med om muslimer under et TV-program i 2016.

Dermed er det rettslige punktumet satt etter at Zemmour av appell­domstolen i Paris i mai 2018 var blitt dømt til å betale 3000 euro for å ha blitt funnet skyldig i de samme anklagene der, opplyser Le Monde.

Muslimene bør gis «valget mellom islam og Frankrike», hadde Zemmour sagt under TV-programmet «C à vous» den 6. september 2016. Han la til at Frankrike hadde vært gjenstand for «invasjon i tretti år».

«I talløse franske forsteder hvor mange jenter går med slør», pågår det etter hans oppfatning en «kamp for å islamisere territoriet», «en jihad».

Appell­domstolen fant at disse uttalelsene var «rettet mot muslimer generelt, og dermed utgjorde en oppfordring til diskriminering», en vurdering kassasjons­domstolen stadfestet.

Zemmour ble derimot ikke dømt for denne uttalelsen, som etter appell­domstolens vurdering ikke inneholdt selv indirekte oppfordring til hat:

«Alle muslimer, hva enten de sier det eller ei», ville anse jihadister som «gode muslimer».

Den rettslige presedensen tilsier at uttalelsene må ha et element av fordømmelse i seg for å bli betraktet som en oppfordring, skriver Le Monde.

Kassasjons­domstolen fant at appell­domstolen gjorde rett i å fastholde at uttalelsene Zemmour ble dømt for, der han «stemplet alle muslimer i Frankrike som invasjons­styrker», utgjorde en oppfordring til diskriminering.

Det er andre gang Zemmour får en retts­kraftig dom for oppfordring til hat mot folke­grupper. Han er tidligere dømt for uttalelser på TV i 2011, der han sa at «de fleste narko­langere er svarte eller arabiske, det er et faktum».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 249 til 180 kroner!