Nytt

Ted Cruz under høringen i Senatet i Washington den 3. juni 2020. Foto: Jim Lo Scalzo via Reuters / Scanpix.

De voldelige demonstrasjonene i USA de siste dagene har tatt oppmerksomheten bort fra starten på høringene i Senatet om Russland-etterforskningen som Obama-administrasjonen innledet mot Trump og hans presidentvalgkamp i 2016.

Men onsdag kom disse i gang, og den første som måtte svare på spørsmål fra Senatets justiskomité, var tidligere visejustisminister Rod Rosenstein.

Komitémedlem Ted Cruz var uvanlig hard i innledningen av sin utspørring av Rosenstein. Den tidligere republikanske presidentkandidaten, som selv tapte mot Trump i nominasjonsvalget i 2016, fastslo at det som nå kalles Obamagate er det verste maktmisbruket mot politiske motstandere i USAs historie.

Det Obama-administrasjonen gjorde i 2016 og 2017, får Richard Nixons maktmisbruk under Watergate-skandalen på 1970-tallet til å blekne, sa Cruz, som mener at ansvaret for det som skjedde, går helt til topps. Rosenstein var enten medskyldig, hvilket jeg ikke tror, sa senatoren fra Texas, eller så var han grovt skjødesløs.

Rosenstein erkjente at ikke alt hadde gått rett for seg, melder Fox News:

Rosenstein appeared before the Senate Judiciary Committee as the first witness as in the panel’s new investigation into the origins of the Russia probe, and acknowledged misconduct surrounding the probe—testifying that he would not have signed a surveillance warrant renewal application for former Trump campaign aide Carter Page had he known about the since-revealed problems surrounding that process.

Rosenstein kom til et korrupt og politisert justisdepartement (DOJ), anklaget Cruz, og dermed var det letteste for ham å sitte stille i båten. Han burde likevel ha stilt spørsmål ved det som foregikk, fortsatte Cruz. Hvordan kunne man ta lett på materiale som skulle peke i retning av at USAs neste president angivelig var nærmest en russisk agent?

But the hearing room soon became a combustible environment, with Rosenstein used as a punching bag for lawmakers on both sides of the aisle. Cruz, R-Texas, pressed Rosenstein on why he didn’t ask more questions about the probe he once oversaw, which he described as one of the most important investigations at the DOJ at the time.

Rosenstein ville ikke ha autorisert overvåkning av Trumps valgkamporganisasjon hvis han hadde visst mer, sa han til Senatet.

Rosenstein repeatedly claimed Wednesday to be unaware of details that have since been used by critics to raise questions about the probe. Rosenstein said he «obviously didn’t know there was exculpatory evidence» with regard to the Russia investigation, including details about Michael Flynn and George Papadopoulos.

Grunnlaget for overvåkningen av Trump var latterlig, sa Cruz, som hevder at Rosenstein burde ha stilt flere spørsmål før han tok affære.

Syntes du ikke det var rart at FBI og justisdepartementet gikk etter en tre-stjerners general som skulle bli presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, med utgangspunkt i en ukonstitusjonell lov som aldri er blitt brukt til å straffeforfølge noen, og som det er umulig ikke å bryte? spurte Cruz avslutningvis. Du burde ha ledd av det, konkluderte senatoren. Hvorfor lot du politisk motiverte løgner rive landet i filler i to år? la han til.

Jeg visste ikke alt, lød Rosensteins svar.

I august 2017 var det klart at det ikke fantes grunnlag for å mistenke samarbeid med Russland, fastslo justiskomiteens leder Lindsey Graham. «I agree with that general statement», svarte Rosenstein.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: