Sakset/Fra hofta

Aslak Sira Myhre under åpningen av oljemessen Offshore Northern Seas 2018 i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Nasjonalstaten bygger på en usynlig kontrakt som handler om at vi vil hverandre vel. Det nasjonale fellesskapet gjør det naturlig for oss å ta imot hverandre når vi faller.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre bruker sin spalte i Dagsavisen i dag til å si at erfaringen med den norske nasjonalstaten i disse koronatider er «et fantastisk syn». Under normale forhold er det lett å se seg blind på all krangel og ulikhet i Norge. I krisetider ser vi tydeligere at det ligger et sterkt samhold i bunn.

Dette gjelder ikke bare Norge. Sira Myhre peker korrekt på at det gjelder alle fungerende nasjonalstater:

For det er ikke bare vi, tvert om, dette er en virkelighet vi deler med arvtakerne til kolonimaktene i Storbritannia, Frankrike eller Spania. Med italienere, dansker og polakker. Overalt i Europa gjør folk det samme som oss. Endrer livene sine radikalt i møte med ei krise.

Følger sine ledere, sjøl om de aldri har stemt på dem eller har særlig mye til overs for dem. Det hadde ikke trengt å være sånn.

La oss gjøre et tankeeksperiment.

Om det var EU som påla den franske, tyske, spanske, danske, polske, norske eller engelske befolkningen å holde seg hjemme. Om det var Ursula von der Leyen og ikke Boris, Mette, Angela eller Erna som ba oss om ikke å klemme, gå ut, spille fotball, treffe besteforeldre eller tjene penger.

Hva ville skjedd da?I beste fall lite eller ingenting. Mer sannsynlig ville store deler av befolkninga aktivt sabotert og motsatt seg politikken.

Aslak Sira Myhre er ikke bare kjent som nasjonalbibliotekar, han er også tidligere leder i partiet Rød Valgallianse. Og så er han fra Rogaland, selve oljefylket. Sammen med en annen rogalending, journalist, forfatter, Farmen-kjendis og lokal Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, hører han til de dessverre altfor få nasjonale og industrivennelige kreftene på venstresiden.

Norge som nasjonalstat trenger uansett alle sine venner – det er rom for mange flere!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også