Da undertegnede hoppet på minervanett.nos 1. april-historie om at Mimir Kristjanson hadde blitt medredaktør var det flere som fikk seg en god (hån)latter. Siden har Øyvind Strømmen begynt som fast skribent og Aslak Sira Myhre er blitt ny leder av Nasjonalbiblioteket.

En ting er Sira Myhres kvalifikasjoner. Noe annet er hans politiske syn som ikke lar seg adskille fra hans jobb. Og det tredje er regjeringen som utnevner ham.

Den er formelt blå, endog blåblå, men farveskalaen betyr ingenting i det nye Norge. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skrev i Morgenblandet nylig at han mente Jens Stoltenberg kan bli husket som en av Norges fem største statsministre.

Alle er one big happy family.

norge.myhre.nasjonalbiblioteketEn regjering som utnevner propaganda-motstandere til sentrale posisjoner har allerede tapt. (foto: Kulturdepartementet)

Sira Myhre har i alle år tilhørt partiet Rødt. Kulturminister Thorhild Widvey er fra Høyre, med Civita og minervanett.no som intellektuelt oppland. For ikke så svært mange år siden tok Civitas Bård Larsen opp fremstillingen av nazisme og kommunisme i lærebøkene. Mens nazismen blir fremstilt i all sin gru, gjelder det samme ikke kommunismen. Den blir bagatellisert, til tross for at den rent faktisk tok livet av enda flere mennesker.

Det ble innkalt til debatt i Dagsnytt Atten og Sira Myhre var dypt indignert over sammenstillingen av kommunisme og nazisme. For ham var kommunismen fortsatt en drøm med lyter, som skulle bedømmes på sine drømmer og ikke realiteter. Mennesker i det 21. århundre med slike oppfatninger er reaksjonære i den egentlige betydningen av ordet.

Det offentlige Norge har alt for mange av dem. Nå forfremmer en borgerlig regjering en av sine dogmatiske motstandere til direktør for Nasjonalbiblioteket.

Litteraturhusene har under hans ledelse blitt propaganda-arenaer for det røde borgerskap. Alle pengene fra Fritt Ord gjør at omgivelsene gir den urbane kvaliteten som hever litteratene over den gemene hop. Det er langt fra Litteraturhuset til det virkelige Oslo.

Det offentlige Norge er ved å kveles i politisk korrekthet. Det finnes noen små tendenser til nytenkning, bl.a. ville nye leder av Bibliotekforeningen at bibliotekene skulle gi plass til ulike meninger. Jeg har personlig opplevd at Sira Myhre kastet folk ut av Litteraturhuset. Hva slags signal er det å utnevne en kommunist til leder av nasjonalbiblioteket?

Folk trekker seg tilbake og gir opp. Knut Olav Åmås burde visst bedre.

 

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/pressesenter/pressemeldinger/2014/Aslak-Sira-Myhre-blir-ny-direktor-for-Nasjonalbiblioteket.html?id=760917

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂