Statsminister Erna Solberg avsluttet Kina-besøket i april 2017 med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina var hovedformålet med besøket. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Siden 2010 har mer enn en milliard norske skattekroner blitt utbetalt til Kina i såkalt «bistand» til diverse formål. Verdens største diktatur og Vestens hovedfiende gjennom flere tiår understøttes fortsatt av naive Ola og Kari.

Kina har mottatt norske bistandsmidler over lang tid, og Norads oversikt viser at det fra 1980 er utbetalt over 3,3, milliarder kroner. De siste ti årene er beløpet på mer enn én milliard kroner som fordeler seg slik:

Jan Tore Sanner tok 2012 til orde for å droppe videre bistand til Kina:

Høyre har ingen sans for at Norge fortsetter å bruke bistandsmidler i Kina. – Jeg mener det er helt unaturlig at Norge gir bistand til Kina, et land med solid økonomi og betydelig vekst, sier Høyres nestleder, stortingsrepresentant Jan Tore Sanner, til NTB.

Vi ønsker å satse mer på Afrika, så vi har foreslått å kutte bevilgningene til Kina og overføre pengene til Afrika. Et annet spørsmål er næringssatsing gjennom Innovasjon Norge. Det er vi mer åpne for.

Sanner har ikke fått noe gehør for forslaget. Sett i ettertid, og ikke minst Ernas manglende kritikk av Kinas adferd i forbindelse med Korona-pandemien, er dette kanskje ikke så rart.

På Utenriksdepartementets hjemmesider finner man en oversikt over hva den årlige potten med bistandsmidler til Kina går til. For 2019 var budsjettet på mer enn MNOK 62 der bistand til «Økonomisk utvikling og handel» sto for MNOK 35,5.

I kategorien «Godt styresett» er det avsatt MNOK 5,5. Er det dette som kan kalles en dråpe i Kina-havet?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Unn deg en god bok!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.