Tavle

Forsiden på Der Spiegel nr. 46/2016 fremstilte Donald Trump som et himmellegeme på vei til å fortære Jorden. Planeten består ennå, men Trump-fenomenet har tilsynelatende slukt vettet i det norske tidsskriftet Minerva.

 

Konstituert ansvarlig redaktør Aksel Fridstrøm i tidsskriftet Minerva, som står partiet Høyre nær, refererer og kommenterer noe overraskende Washington Post-journalist John Rogins sak om at USA i lang tid har vært bekymret for sikkerheten ved det virologiske laboratoriet i Wuhan.

«At koronaviruset skal ha lekket fra et laboratorium i Wuhan diskuteres seriøst i Washington», skriver han, og forklarer bakgrunnen:

Ifølge Washington Post skal en delegasjon amerikanske vitenskapsmenn som besøkte laboratoriet i 2018, ha blitt så bekymret over det de observerte, at de varslet Washington via den amerikanske ambassaden i Beijing.

Bekymringen gjaldt nettopp sikkerhet:

I et dokument datert 19. januar 2018 skal det ha blitt skrevet at «gjennom møter med forskere ved WIV-laboratoriet bemerket de at det nye laboratoriet har en alvorlig mangel på egnede trente teknikere og forskere som kreves for å sikre trygg drift av dette høysikkerhets-laboratoriet».

Kineserne blånekter naturligvis på at laboratoriet har spilt noe rolle for koronapandemien, men Fridstrøm gjengir også det store ubesvarte spørsmålet

om hvordan et virus som skal ha oppstått blant flaggermus i Yunnan, skal ha funnet veien til sjømatmarkedet i Wuhan som ligger 2000 kilometer unna.

Vi får antagelig aldri vite sannheten, konkluderer Fridstrøm.

Det hele ville ha vært et respektabelt stykke journalistikk, om ikke Minerva-redaktøren hadde rundet av sitt arbeid med å fremstille Trump som like upålitelig som kinesiske myndigheter:

Kinesiske studier som berører viruset opprinnelse, underlegges tiltagende politisk kontroll og sensur. Og kinesiske diplomater har begynt å promotere egne konspirasjonsteorier om at viruset ble fraktet til Wuhan av amerikanske soldater.

Samtidig er oppførselen fra den nåværende amerikanske presidenten også egnet til å så tvil om sannhetsgehalten i alt som kommer ut fra Washington. I krig og pandemier er sannheten fortsatt blant de første ofrene.

Et alliert land som fri presse, transparent administrasjon og sterke institusjoner sidestilles altså med et brutalt, autoritært og korrupt diktatur med myndighetskontrollert presse, som i øyeblikket utgjør den største trusselen mot vestlig sivilisasjon. Det er bare ko-ko. Så hardt rammer altså Trump Derangement Syndrome (TDS).

Minerva er sammen med Civita liksom et intellektuelt kraftsentrum i Høyre. Om man lurer på hvorfor statsminister Erna Solberg i praksis er blitt en slags kinesisk påvirkningsagent, er kanskje noe av svaret å finne her.

Dagens Høyre anser USA under sin nåværende administrasjon som en slags tålt alliert. I egenskap av myndige borgere med samfunnsansvar er de klart verre enn bortskjemte drittunger.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!