Tavle

For å få koronabeistet under kontroll, må antallet nye aktive smittetilfeller ned mot null. I lys av dagens data, som bekrefter den avtagende hovedtrenden, ser det ut til å gå den veien i Italia, men det skjer uutholdelig langsomt.

Det er 2477 nye aktive smittetilfeller siste døgn, hvilket er nokså nøyaktig halvparten av den tilsvarende størrelsen den 21. mars, altså for tolv dager siden. Antallet døde pr. døgn ligger nokså stasjonært rundt 7–800, mens antallet helbredede har en voksende trend.

Også i Spania ser den kraftigste økningen i antallet nye daglige smittetilfeller ut til å være et tilbakelagt stadium. La oss se kun på smittekurven, siden den forteller mest om epidemiens gang, også i lys av at måten å registrere døde på varierer fra land til land:

Dynamikken i smittekurven er kvalitativt sett ikke svært forskjellig for de to søreuropeiske statene, men Spania ser ut til å bli noe hardere rammet enn Italia. Til tross for at Italia har ca. en tredjedel større befolkning enn Spania, er det maksimale antallet nye smittetilfeller på én dag ca. en fjerdedel større i Spania enn i Italia.

Det kan ellers se ut til at Champions League-kampen mellom Atalanta og Valencia i Milano den 19. februar kan ha vært medvirkende til smitteutviklingen både i Italia og Spania.

Atalantas Robin Gosens i duell med Valencias Daniel Wass på San Siro i Milano den 16. februar 2020. Foto: Daniele Mascolo / Reuters / Scanpix.

40.000 fans av Bergamo-klubben dro til nabobyen Milano for å se kampen, hvor det også kom mange spanske tilskuere. Atalanta scoret fire ganger. Hvor mange omfavnelser mellom uvitende koronapositive resulterte det i?

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også