Tavle

Det er ikke så rart statsminister Erna Solberg ber folk smøre seg med tålmodighet. Erfaringene fra Italia, som først fikk epidemien i Europa, viser at dette kan ta lang tid.

Økningen i antallet nye smittetilfeller pr. dag i Italia nådde toppen den 21. mars. Denne fredagen, snart to uker senere, er økningen halvparten av den maksimale:

Dette betyr neppe at økningen vil bli null om to uker fra nå. Dersom det som skjer nå, ikke vil skille seg radikalt fra det normale statistiske forløpet for en epidemi, vil reduksjonen i antallet nye koronasmittede gå langsommere ned mot null enn som så.

I Sør-Europa er det altså bare å belage seg på at man knapt kommer ut av huset i april heller.

Så hva med vårt eget land?

Om vi lager en dag for dag-smittekurve av samme type som den over basert på tallene fra NRK, fremtrer dette bildet:

En foreløpig, forhåpentligvis endelig, topp i antallet nye smittetilfeller pr. dag ble nådd den 26. mars, med 425 personer. Den tilsvarende størrelsen for Italia var 4821, hvilket gir nesten eksakt samme verdi pr. innbygger. Norge har derimot sett en hurtigere reduksjon ned til den halve smittehastigheten.

Det kan dermed se ut til å ha vært en fordel å bli advart. Man skal være forsiktig med å spå, men i lys av denne kurven virker det som om Norge kan få noe raskere kontroll på epidemien enn Italia, hvor den brukte lang tid på å få fotfeste uten at folk visste hva som var i ferd med å skje. Koronaepidemien i Norge blir trolig en light-versjon av Italias.

Men det å få kontroll er bare halve jobben, og det er viktig ikke å senke guarden. Manglende leveranser av utstyr til landet kan også ødelegge utviklingen. Så statsministeren gjør rett i å varsle at det ikke er over på lang tid ennå. Verden blir ikke som før i Norge heller.

Fri innreise fra Sverige bør være historie nå. Der til lands betaler de nå prisen for å ha slappet av i starten. Det er ingen grunn til å la Sverige få utgjøre en norsk folkehelsetrussel. Den som skal over norskegrensen idet tiltakene løsnes en smule, bør ha en god grunn, og settes i karantene etter grensepassering, i alle fall i fravær av fersk negativ test. Asylsøknad bør ikke regnes som god grunn fra nå av.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Les også