Avigan tabletter, utviklet av det japanske selskapet Toyama Chemical. Foto: Kimimasa Mayama / EPA / NTB Scanpix

Alle roper på en vaksine eller en medisin som hindrer eller helbreder Covid-19 influensaen. Den kan imidlertid allerede være her, men det norske Statens Legemiddelverk sier nei takk, fordi den ikke har vært igjennom alle de byråkratiske hindre.

Den offentlige holdning er som vanlig å si nei, inntil vi er helt sikre på at det ikke er bivirkninger eller noe farlig.  Et greit system under vanlige omstendigheter, men når nå landet blir stengt ned med enorme økonomiske og menneskelige tragedier er situasjonen ikke normal.

En medisin som alt tyder på virker godt hvis tatt tidlig etter de første symptomer er det bedre å bruke enn å la masse folk unødvendig bli syke og noen dø. Smittede pasienter kan informeres og selv velge om de vil prøve medisinen.

Medisinen heter Avigan (også kjent som Favipiravir) og er produsert i årevis av Fujifilm i Japan og er en anti-influensa medisin. Bruken er godkjent i Japan og nå har også Kinas myndigheter sagt:

«an active ingredient of the companys Avigan anti-flu drug appeared to help coronavirus patients recover»…

«Favipiravir has been effective, with no obvious side-effects, in helpinge corononavirus patients recover, Zhang Xinmin, an official at China`s Science and Technology Ministry, told reporters at a news conference on Tuesday.»

«En aktiv ingrediens i selskapets Avigan anti-influensa medisin syntes å hjelpe koronaviruspasienter å komme seg» …

«Favipiravir har vært effektive, uten åpenbare bivirkninger, for å hjelpe pasienter med korononavirus med å komme seg, sa Zhang Xinmin, en tjenestemann i Kinas forsknings- og teknologidepartement, til journalister på en nyhetskonferanse tirsdag.» (Daily Mail)

I flere år har den norske legen Peter Dvergsdal benyttet Avigan til sine mange influensapasienter, med et meget godt resultat, sier han selv. Han har søkt om import av det ikke godkjente legemiddelet og fikk godkjennelse så sent som i januar 2019. Så søkte han på nytt i år til Statens Legemiddelverk og skrev i søknaden om medisinen:

«Virker på influensa også etter at det har gått mer enn 2 dager. Virker på mer enn 90% av alle virusinfeksjoner i luftveier og tarmsystemet. Bruker det nå her på kontoret på femte året. Stort sett til pasienter med feber av virusinfeksjon.  De fleste er feberfrie neste dag, men ikke helt symptomfrie.

Japan og Taiwan har kjøpt inn medikamentet til hele befolkningen i tilfelle epidemi. Kina bruker nå Avigan som førstevalg for det nye coronaviruset, og har meget god effekt på alle pasienter. Hverken jeg eller kineserne har sett bivirkninger. Innkjøpet (Dvergsdals kjøp) er non profit, så det er ikke handelsvirksomhet, mer som regulært beredskapslager for lege.!»

Slik lød søknaden som ble avslått den 12.03.20, uten at avslaget en gang var underskrevet. Det som stod var:

Avslår etter konferanse med med infeksjonsmiljøet på Ullevål. Kontakt Sigurd Hortemo mobil (opplyses ikke av meg, men jeg har det og har snakket med vedkommende) ved spørsmål.»

Her er det sannsynligvis noen ukjente leger på Ullevål, sammen med legemiddelverkets byråkratiske regler, som hindrer at norske som blir smittet får opplysninger om at Avigan eksisterer, og at hvis de vil kan de få tabletten.

Tabletter som altså nå brukes i Kina og Japan og Taiwan, med god virkning, men som vi ikke får vite om.

Hvis informasjon om Avigan ikke er gitt Erna Solberg og Bent Høie, er det en gedigen skandale. Det er en politisk avgjørelse om en medisin som brukes av Kina, Japan og Taiwan skal tilbys norske pasienter i nød. Dersom de politiske myndigheter ikke er orientert om Avigan er det en avsløring av et håpløst system, eller folk i systemet som ikke skjønner hva de skal meddele oppover.

Spørsmålet er:

Hvorfor fikk Dvergsdal ja til kjøp av Avigan i januar 2019 , men nei i mars 2020, når koronaepidemien var i gang?

Red.: Redaksjonen vil lage en egen kommentar-sak om Avigan og debatten rundt dette og lignende legemidler i løpet av dagen i dag, tirsdag 24.03.

Se også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.