Foto: everywell.com.

Det amerikanske selskapet Everlywell, med hovedkvarter i Austin, Texas, informerer om at en hjemmetest for covid-19 vil være tilgjengelig for forbrukere fra mandag 23. mars.

Selskapet er leverandør av hjemmetester innen helse, og produserer allerede 30 ulike tester, foruten å tilby en digital helseplattform.

Ved å jobbe med flere laboratorier for å øke kapasiteten, planlegger Everlywell å ha test- og diagnosekapasitet for en kvart million mennesker ukentlig, for å teste covid-19, melder de på sine nettsider. Time magazine melder om det samme.

Det ser ut til at testen i første rekke er skalert for det amerikanske markedet.

Siden det har vært mangel på testekapasitet i USA, åpnet den amerikanske tilsynsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i slutten av februar opp for at private laboratorier kunne få utvikle tester for covid-19 dersom det kom en godkjent test. Selskapet Everlywell er de første med dette godkjente produktet på markedet, skriver Time.

Testen kan bli tilgjengelig på nettet for forbrukere som opplever covid-19-symptomer. Testen kan utføres hjemme og bidra til å forhindre ytterligere eksponering både for den enkelte og andre, heter det fra selskapet. Den kommer til å koste 135 amerikanske dollar.

Fordelen med en hjemmetest er åpenbar. Man belaster ikke helsepersonell og unngår behov for smittevernsutstyr under prøvetaking. Samtidig som man får registrert flere smittede, som deretter kan ta forholdsregler.

Prøven vil bli sendt til en CLIA-sertifisert laboratoriepartner. Sikre digitale resultater sies å være tilgjengelige online via e-post innen 72 timer etter at laboratoriet har mottatt prøven. Gratis konsultasjoner via nettet, kalt «telehelse» med lege, skal være tilgjengelig for de med positive resultater, melder testleverandøren. Time oppplyser at selskapet har 200 leger tilgjengelig.

Man kan jo stille spørsmål ved om selskapet vil klare å opprettholde en 72 timers frist, og om det er leger tilgjengelig for alle hvis det blir høyt påtrykk for å få tatt en hjemmetest. Everlywell forsikrer at de følger lov om privat datainformasjon og aldri selger kundedata. De sier videre at positive resultater vil bli formidlet til alle obligatoriske føderale og statlige rapporteringsbyråer.

Det første kvantumet som går ut på markedet, vil bestå av 30.000 tester. Tidligere har selskapet produsert hjemmetester for stoffskifteproblemer, matallergier, graviditet, enkelte infeksjoner, kolesterolnivåer og andre helserelaterte problemer.

Tidligere denne måneden kunngjorde Everlywell at en million dollar ville bli brukt til utvikling til alle sertifiserte laboratorier som oppfylte kravene satt av FDA og selskapet selv for å prioritere utviklingen av en diagnostisk test for covid-19.

Selskapet sier videre at den positive responsen fra andre laboratorier gjorde det mulig for dem å utvikle nødvendig teste- og diagnosekunnskap for covid-19 i løpet av kort tid.

Administrerende direktør og grunnlegger av Everlywell, Julia Cheek, sier at oppskalering av antall testsett vil avhenge av tilgjengeligheten av vattpinner for å samle prøver. Tre store produsenter lager vattpinnene, men den viktigste produsenten, viser det seg, er et selskap med base i Italia. Fordi landet er under lockdown, er det begrensede forsyninger derfra.

Den kraftige etterspørselen etter covid-19-tester over hele verden fører til en global mangel på vattpinner. Derfor vil Everlywells første sett kun inneholde én vattpinne, og selskapet vil begrense settene til én pr. husholdning inntil tilbudet av vattpinner øker.

Gitt den høye etterspørselen etter tester, vil selskapet arbeide raskt for å gjøre flere tester tilgjengelige etter hvert som den globale forsyningsmangelen for covid-19 diagnosesett blir tatt tak i.

Slik foregår testen

For å få tilgang til en covid-19-test, blir man på nettsiden til selskapet bedt om å fylle ut et spørreskjema basert på retningslinjer fra smittevernetaten Centers for Disease Control & Prevention (CDC).

Prøven sendes i en forhåndsbetalt pakke over natten og behandles på ett av flere laboratorier som er godkjent av FDA for å utføre testen innen 72 timer.

Settet leveres med en spesiell vattpinne som er lang nok til å ta prøver fra baksiden av nesen og halsområdet, sammen med instruksjoner om hvordan man skal forsegle vattpinnen for å sende den tilbake til selskapet. Det kan også etter hvert bli mulig å foreta spyttprøver som sikkerhetskopier. Men foreløpig sier FDA at kun prøver fra nesesvelg er gyldige. Likevel har selskapet også søkt om å teste spyttprøver.

Prøveinnsamling og forsendelse av smittefarlig sykdom for å sende prøven følger covid-19-retningslinjer satt av CDC og anbefalingene gitt av FNs ekspertkomité for transport av farlig gods, melder leverandøren.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.