Næringsminister Iselin Nybø (V) påstår folk hamstrer fordi de ikke tenker på samfunnets svakeste. Men snarere enn egoisme er hamstringen et tegn på at folk vil gå langt for å ivareta sine egne når de opplever at myndighetene ikke er til å stole på. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringen evner ikke å se at folks hamstring i matbutikkene er et sterkt uttrykk for manglende tillit til myndighetenes råd og anbefalinger. Næringsministeren påfører folk skam for å prøve å ivareta sine nærmeste.

Næringsminister Iselin Nybø (V), som blir fungerende statsminister dersom Erna Solberg blir syk, ber folk slutte å hamstre mat i butikkene i solidaritet for de svakeste.

– Kjære alle dere som er nervøse om dagen og som kjenner trang til å hamstre mat: ikke gjør det! Vi må ha solidaritet med de som ikke har mulighet til å handle midt på dagen i store kvanta. Fortsetter hamstringen kan det gå ut over de svakeste i samfunnet, sier Nybø i sitt facebook-innlegg.

Forveksler omsorg med egoisme

Næringsministeren evner ikke, i likhet med resten av regjeringen, å se at hamstringen er et uttrykk for folks manglende tillit til hva myndighetene formidler, og ikke et uttrykk for egoisme. Snarere enn egoisme er hamstringen et tegn på at folk vil gå langt for å ivareta sine egne.

De fleste av oss har eldre og andre svakt rustet til å tåle en virusinfeksjon i nær familie og omkrets, og vil naturlig nok sørge for at det handles inn til også disse. Spesielt i en tid der regjeringen har vist seg uten kompetanse og handlekraft, brytes tilliten til det myndighetene formidler av informasjon.

«Uansett hva spørsmålet er, så er kunnskap svaret» har den flunkende nye næringsministeren oppgitt som sitt slagord på Venstres hjemmesider. Kunnskap om mennesker synes å være unntatt Nybøs leveregel. Folk har ikke tillit til at det ikke oppstår matkrise til tross for myndighetenes forsikringer. De har hørt forsikringer om manglende fare i flere uker, men opplever at det er direkte feil. Når regjeringen endelig handler, er det sent og med begrenset effekt.

Påfører skam

Ledelse handler grovt sett om å få folk til å gjøre ting de sannsynligvis ellers ikke ville ha gjort. Dette kan gjøres med positivt eller negativt fortegn, men å lede folk ved å påføre dem skam er særdeles lite hensiktsmessig dersom man samtidig oppfordrer til nasjonal dugnad.

Mathamstring er et uttrykk for dugnadsånden, for at folk vet de må ta vare på sine nærmeste, nettopp fordi myndighetene har vist seg ute av stand til å ivareta sine svakeste. Folk skal ikke skamme seg for å ta vare på sine egne, det er tvert i mot regjeringen som bør skamme seg for å ikke gi sitt eget folk pålitelig informasjon.
Kjøp Holocaust-bokpakken fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.