Mesterkokken Sven Erik Renaa med kona og partner Torill. Bildet er tatt rett etter karrierens høydepunkt, da Restaurant Re-Naa ble tildelt sim andre stjerne i Michelin-guiden 17. februar 2020, etter mange år med dedikasjon og hardt arbeid. Bestillingene strømmet inn, fremtiden så lys ut. Men så stengte Norge ned. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Lørdag 20 februar skrev jeg en kommentar om koronatiltakene, etter å ha møtt noen av de desperate menneskene som rammes hardest av disse. Uavhengig av dette publiserte Stavanger Aftenblad noen timer senere en sak om det samme temaet.

Hvorfor er vi så lette å ofre? spør samme dag en markant representant for restaurantbransjen, ikke bare i Stavanger og Norge. Restauranten ble i 2019 kåret til Nordens beste restaurant..

Torill Renaa er daglig leder av Renaa Restauranter, mens hennes ektefelle Sven Erik Renaa har ansvaret for maten. Sistnevnte har i et par tiår vært en av de mest respekterte kokkene i Norge. I 2009 åpnet de opp restaurantdriften i Stavanger, som han driver i nært samarbeid med kona Torill.

Torill Renaa sørger for strukturen i selskapet. Som daglig leder har hun ansvaret for lønnsutbetalinger, personalet, kontakt med kunder, regnskap etc. I tillegg har hun bidratt i selve driften. Nøkkelordet er lange arbeidsdager i mange år.

Renaa-imperiet består av flere restauranter, som varierer for Renaa Xpress, som serverer pizza og småretter, til selve flaggskipet: Restaurant Re-Naa, som har to stjerner i Michelin-guiden.

De stadige endringene i smittevernsregler og mangel på forutsigbarhet skaper massiv frustrasjon blant serveringssteder som forsøker å overleve i et knalltøft marked.

Lørdag 20. februar sprakk tålmodigheten. Torill Renaa la ut et innlegg på Facebook, med overskriften OPS, they did it again, hvor hun beskriver sin frustrasjon. Legg merke til bildet. Innlegget er i skrivende stund likt nesten 1000 ganger.

OPS, they did it again

Det nye nå er at vi ikke kan skjenke etter klokken 22:00 fra og med neste uke.
Vi har vært rampete
-igjen
og staten må frem med pisken
-igjen

I årets første dager fikk vi følgende gavepakke;
Nasjonalt skjenkestopp innført med timers varsel

OG

🆘 Ti dagers arbeidsgiver lønnsplikt
🆘Kompensasjons ordning som ikke treffer
🆘Vi fikk lov til å gå en million i minus i januar alene

MEN hva gjør vel det- det er jo en dugnad- oj vent, jeg glemte arbeidsgiveravgift, vi skal få lov å betale det på toppen også- men slapp av, vi kan utsette den til blodrente

Men vi omstilte oss jo, disse dedikerte menneskene som er best i sitt fag kan jo bare tilby takeaway -det er like lett for oss som det er for Erling Braut Håland å bytte fra fotball til håndball og fortsatt være best, begge deler er jo sport med ball. #same #same.

Innlegget får stor støtte i kommentarfeltet. Mímir Kristjánsson fra partiet Rødt skriver.

Helt enig! Skandaløst å se hvordan serveringsbransjen blir behandla gjennom denne krisa.

Andre reagerer på urettferdigheten, og påpeker at kjøpesentre holder åpent, med fulle spisesteder.

Noe er riv ruskende galt – med hvordan pandemien håndteres i forhold til blant annet restauranter. Kan man gå som sild i tønne på kjøpesenter – bør det overhode ikke være et problem å åpne dørene for servering av både mat og alkohol – på restauranter – utover kl 22:00.

Torill Renaa sier til Aftenbladet at hun forstår og er enig i at de svakeste skal prioriteres under pandemien.

– Men hvorfor er alltid vi, restaurant- og serveringsbransjen, så lette å ofre?

Flaggskipet Re-naa i Renaa Restauranter er en av 414 restauranter i hele verden som har to Michelin-stjerner. For dette spisestedet er disse tiltakene umulig å etterleve. For her er konseptet at man spiser en stor meny, bestående av 15-20 retter, gjerne med utvalgte viner til. Et måltid varer gjerne i 3-5 timer, de selger en helaftens opplevelse, og er avhengig å fylle opp de få setene de fleste dagene for å finansiere driften.

Potensiell tragedie

Det ville vært en tragedie for byen om Renaa måtte gi opp driften. Hovedrestauranten er riktignok et kostbart sted. Men normale folk med stor interesse for god mat, tar seg råd til et besøk i ny og ne, for det er «verdt hver krone», som min sønn sa det.

Faktisk er det i dag akkurat tre år siden jeg tok med min da 10 års gamle sønn for å spise en 18-retters meny, i anledning hans fødselsdag noen dager før. Et festmåltid på Re-Naa var det han ønsket seg mest av alt, men vi foreldre syns det var en litt for råflott gave for en tiåring. Han tilbød seg da å bruke egne sparepenger. Vi smeltet, og lot han slippe unna med å betale halvparten av regningen for sin meny selv. Det ble en flott opplevelse, og et minne for livet for en ung, matinteressert gutt. Bordbestillingen ble tatt imot av Torill Renaa. Måten Sven Erik Renaa selv og hele personalet behandlet den unge gjesten med jovial  respekt var rett og slett enestående.

For Renaa er ingen snobbebedrift, og driver også flere rimelige serveringssteder. Her får man skyhøy kvalitet i forhold til pris. I november 2020 åpnet Sirkus Renaa, som er en kombinasjon av pizzeria, iskremutsalg, bakeri og kafé, litt utenfor sentrum. I sum er disse stedene en stor berikelse for byen.

Tidligere i år måtte en annen bauta i Stavangers restaurantnæring gi opp, da Ostehuset måtte stenge sin avdeling i sentrum. 16 personer mistet jobben. Også dette var en del av et ektepardrevet konsept, som har markert seg i Stavanger i over 20 år.

Torill Renaa sier til lokalavisen at hun hele tiden har vært flink til å sende søknader.

– Men hva hjelper det, så lenge alle tiltakene treffer oss så skjevt?

– Jeg har også vært på Teams-møte med næringsminister Iselin Nybø. Jeg har sendt brev til hele Rogalandsbenken på Stortinget og forklart hvordan alle disse plutselige tiltakene rammer oss. Alle sier at de skjønner hvilken fortvilet situasjon vi er i. Likevel kommer det stadig nye endringer med kort varsel.

Tom Ur Kjørsvik driver baren Hanekam. Også han gir uttrykk for at tålmodigheten snart er brukt opp.

Vi har bak oss et år med restriksjoner. Vi ha fulgt de skiftede reglene. Vi nordmenn er de borgerne som best i verden setter sin lit til autoritetene og føyer oss til det de bestemmer.

Men hvor lenge vil det fortsette?

I mine øyne er restriksjonene nå så urettferdige at jeg kjenner opprørskheten vokse i meg.

Flott at vi åpner for idrett for unge. Men hva er logikken i at vi da må stenge alkoholsalg på restauranter klokka 22.00?

Kjørsvik peker på at det er svært få smittetilfeller i Rogaland, og stiller seg undrende til at store bedrifter kan hente arbeidskraft fra utlandet, mens småbedriftene sliter tungt.

Dette er den moderne form for «dugnad», hvor akademikere, statsansatte og andre med trygge jobber og fast lønn ikke ser problemet, og skriver slike ting som at «dette klarer vi», og «slutt å syt, du tåler et år uten en sydentur».

Mens hardtarbeidende, dyktige fagfolk ser livsverket bli knust, ber disse godhetsposørene egentlig folk som Renaa, Kjørsvik og utallige andre om å holde ut. Mens Big Tech-aksjene stiger kraftig, og mangemilliardærer som Petter Stordalen tildeles støtte på flere hundre millioner.

Ingen oppmuntring fra regjeringen

Næringsminister Iselin Nybø (V) fortsetter i samme spor. Hun sier til Aftenbladet:

Vi forholder oss til råd fra helsemyndighetene, og må tenke helhetlig. Vi må fortsatt redusere mobiliteten og kontakten mellom mennesker, og når vi åpner opp for barn og unge, må vi stramme inn andre steder. Smittesituasjonen er fortsatt usikker, særlig med de nye og mer smittsomme mutasjonene som nå er i omløp. Da ble det innstramninger for serveringsbransjen denne gangen også.

Nybø har altså ingen oppmuntrende ord til Torill Renaa. Hun gjentar bare de samme tingene som er blitt sagt tidligere. Næringsministeren sier at hun vil bringe forslagene fra Torill Renaa videre. Det skulle ikke forundre meg hvis saken blir utredet i et års tid, mens de unike restaurantene sakte men sikkert dør ut, og erstattes av kjedebedrifter.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂