Oslos biblioteksjef Knut Skansen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Deichman bibliotek i Oslo har kansellert organisasjonen SIANs planlagte årsmøte. Møtet skulle vært holdt på Deichman Majorstuen i morgen torsdag.

Biblioteket skriver i en pressemelding at man trekker seg fra avtalen, og at SIAN har fått beskjed om at møtet er avlyst. Man oppgir «hensyn til lånernes trygghet og generell sikkerhet» som årsak til kanselleringen.

Det ble endel støy i sosiale medier etter at det ble kjent at «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) skulle avholde årsmøtet sitt på Oslo kommunes bibliotek på Majorstuen.

– Hensyn til sikkerheten, både for lånerne og for SIAN, tilsier at det ikke er forsvarlig å opprettholde møtet hos oss, heter det i pressemeldingen.

Deichman har mottatt sterke negative reaksjoner på at SIAN får leie bibliotekets lokaler, sier biblioteksjef Knut Skansen. Mange av reaksjonene kommer fra lånere som oppgir at de vil føle seg utrygge i biblioteklokalene, sier han.

De siste dagers offentlige diskusjon om et internt arrangement i SIANs regi har ført til at Deichman har måtte ta en ny vurdering av sikkerheten og bibliotekdriften. De sikkerhetsmessige hensyn, både for lånerne og for SIAN, tilsier at det ikke er forsvarlig å opprettholde møtet hos oss. Vi ser heller ikke at meråpent bibliotek på Majorstuen vil kunne ivareta lånernes behov på en forsvarlig måte. Deichman har derfor i dag meddelt SIAN at møtet ikke kan holdes i våre lokaler.

Biblioteket er opptatt av å tilby et trygt sted for lånerne, også i meråpen tid der biblioteket ikke er betjent av våre ansatte. Det planlagte møtet skulle holdes i meråpen tid, og de siste dagers offentlige diskusjon har ført til at vi vurderer risikoen for uønskede hendelser og følelsen av utrygghet for våre lånere som høy, eksempelvis for eldre, ungdom, mennesker med minioritetsbakgrunn og barnefamilier. Deichman vurderer at disse ikke ønsker å benytte seg av biblioteket i tidsrommet SIAN har møte fordi det kan forventes uro og utrygge situasjoner.

Prinsipiell holdning

Bibliotekets prinsipielle holdning står fast, heter det:

Alle organisasjoner skal likebehandles når det gjelder forespørsler om bruk av biblioteket, det gjelder uavhengig av om biblioteket deler organisasjonens verdigrunnlag så lenge ytringer i bibliotekrommet er innenfor norsk lov.

Avgjørelsen om å avlyse har ikke vært enkel, sier biblioteksjef Skansen:

– Uansett hva jeg eller andre Deichman-ansatte måtte mene om SIAN, skal biblioteket skal være en åpen arena for demokrati og fri meningsutveksling. Samtidig har vi et ansvar for at alle som bruker biblioteket, skal kunne føle seg trygge her. I denne situasjonen har vi kommet fram til at det siste hensynet må veie tyngst.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.