– Dette er ikke en rettsstat verdig, sier Frps justispolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er skremmende at publisister blir straffeforfulgt på bakgrunn av politiske standpunkt, sier Frps justispolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen. Han reagerer kraftig på at HRS bøtlegges for å ha publisert et bilde.

– Jeg stiller ærlig talt spørsmål ved påtalemyndighetenes uavhengighet. Det er Stortinget som driver med politikk, ikke påtalemyndigheten. Det vi ser i denne saken er ikke en rettsstat verdig, sier Amundsen.

Han kaller avgjørelsen om å bøtlegge HRS og redaktør Rita Karlsen et angrep på ytringsfriheten.

– Justisministeren er nødt til å komme på banen for å beskytte ytringsfriheten, sier Amundsen.

Den tidligere justisministeren stiller nå spørsmål i Stortinget til justisminister Monica Mæland:

Mener statsråden det er akseptabelt at publisister blir straffeforfulgt av påtalemyndigheten for politiske standpunkt, og hvilke virkemidler vil statsråden sette i verk for å sikre tilstrekkelig beskyttelse av ytringsfriheten som en av våre grunnleggende menneskerettigheter?

Per-Willy Amundsen sier til Document at det HRS nå blir utsatt aldri ville ha skjedd med for eksempel VG:

– Det er tydelig at HRS er blitt forskjellsbehandlet i rettsprosessen, etter alle solemerker å dømme på grunnlag av politisk ståsted, og det er svært alvorlig. Jeg vil gå så langt som å si at det er antidemokratisk, sier Amundsen.

Også generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen antyder at det kan ligge andre motiver til grunn for forelegget enn de rent juridiske. Han understreker at «HRS og Rita Karlsen har akkurat samme ytringsfrihet som alle andre.»

Human Rights Service (HRS) ble høsten 2019 ilagt et forelegg på 20.000 kroner og redaktør Rita Karlsen fikk et forelegg på 8.000 kroner etter at de publiserte et bilde av inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017.

Bildet viser flere tilfeldig forbipasserende personer. En av disse, en kvinne med hijab, anmeldte HRS for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverkloven.

Politiet i Oslo henla saken to ganger som «intet straffbart forhold», men statsadvokat Ingrid Vormeland Salte insisterte på videre etterforskning, noe som altså endte med forelegg til HRS og Karlsen.

HRS har klaget bøtene for koranklosse-bildet inn for Riksadvokaten. Det ble i dag kjent at Norsk Redaktørforening støtter klagen.

– Norsk Redaktørforening har gitt sin fulle støtte til klagen fra HRS. De understreker at dersom forelegget blir stående, vil det nærmest umuliggjøre vanlig reportasjevirksomhet fra offentlige steder. Dette angrepet på HRS er også et angrep på nyhets- og aktualitetsmediene i sin helhet, sier Amundsen.

Amunsen sier til Document at han forventer at Riksadvokaten setter foten ned.

– Dersom Riksadvokaten ikke stopper dette er vi virkelig i trøbbel.

 

Kjøp T-skjorten her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂