Førsteamanuensis Nina Jon. Foto: Politihøgskolen.

– Det alltid har vært problemer knyttet til arbeiderklassens gutter fra Groruddalen. Arbeiderklassen har blitt svart, sier kriminolog og forsker Nina Jon ved Politihøgskolen.

Jon kommenterer SSB-rapporten som viser at unge menn med innvandrerbakgrunn langt oftere siktes for lovbrudd enn norsk ungdom.

– Den enorme overrepresentasjonen på forbrytelser knyttet til vold og mishandling blant innvandrere er bekymringsfull, sa nestleder i Frp Sylvi Listhaug til VG.

I VG går Nina Jon sterkt i rette med Sylvi Listhaug og Jon Engen-Helgheims uttalelser. Hun mener Frp bommer når de hevder at innvandrere importerer en voldskultur.

Førsteamanuensisen har blant annet jobbet med spørsmål knyttet til maskulinitet og kriminalitet, og mener Frp bruker tallene feil.

– Det som kjennetegner kriminelt belastede gutter i dag, har vært det samme siden 1950-tallet. De er unge og marginaliserte. Her lager Frp storm i et vannglass, sier hun.

Sylvi Listhaug sa at mange innvandrere tar med seg en ukultur til Norge, og lettere tyr til vold for å løse konflikter.

Jon medgir at det ikke er helt uten betydning at man har vokst opp et annet sted, man at det norske samfunnet har produsert hva hun kaller «cowboymentalitet» gjennom tidene.

Det har alltid vært problemer knyttet til arbeiderklassens gutter fra Groruddalen – og nå har har arbeiderklassen på lang vei blitt svart, sier Nina Jon:

– Nei, de tar ikke med seg en voldskultur hjemmefra, det er feil spor. Det er fattigdom det handler om.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂