NRK har ingen sperrer når det gjelder å stemple og diskreditere FrP og Listhaug. Det er likevel ikke ofte Dagsrevyen serverer loddrett løgn, som man gjorde tirsdag.

– Dette er det mest hårreisende makkverket jeg noen gang har sett av NRK, tordner Jon Helgheim.

Et utvalg i Fremskrittspartiet har foreslått dobbel straff for kriminalitet som begås i «særlig utsatte» områder. Er den kriminelle i tillegg medlem av en gjeng, skal vedkommende få firedobbel straff.

Fremskrittspartiets innvandrings- og integreringsutvalgs mandat var å finne nye løsninger. Og det har man gjort. Utvalget legger frem sin første rapport på helgens landsmøte. Sylvi Listhaug leder utvalget, og hun og Helgheim har hentet inspirasjon fra Danmark.

– Vi er inspirert av at Danmark har innført dette. Det har bidratt til bedre forhold i belastede områder. Vi mener vi bør gjøre det samme her, sa Sylvi Listhaug til Aftenposten.

Det er ikke noe oppsiktsvekkende med dette forslaget. Det er politikk som er vedtatt og gjennomført i et av våre naboland, etter sigende med en viss suksess. Det er heller ikke noe nytt og uhørt i Norge, som Jon Helgheim påpekte tirsdag: «Hvis du råkjører forbi en skole, kan du få strengere straff enn om du kjører forbi en bensinstasjon».

Det burde ikke være vanskelig å lage en straight dagsrevysak på dette. Men dét var det. Det stokket seg fullstendig, helt fra start:

«Et utvalg i partiet vil at straffen for et lovbrudd skal være avhengig av hvor du bor», begynte Tom Nilssen.

«Ja, Sylvi Listhaug mener at de som bor i det partiet kaller ‘belastede områder’ skal få dobbelt så streng straff som de som bor andre steder», fulgte Nina Owing opp.

Reportasjen starter:

«Jeg kan ikke tro … Jeg tror det er fleip. Det høres ut som noe gammel østblokk-greier!» sier en Holmlia-beboer.

«Men det er hverken fleip eller østblokk – det er FrP som snart har landsmøte», messer reporter Cato Husabø Fossen, og slik oppnår han effekten: Dårlig spøk, den gamle østblokken, og FrP. Poenget hans er tydelig: Det er ikke lett å se forskjell.

Det er utdriting som våpen.

Det er bare et bittelite problem: Det er ikke sant.

Det er løgn.

Ingen har foreslått at postnummeret ditt skal avgjøre hvilken straff du får. Ikke Sylvi Listhaug, ikke FrP. Ingen.

– Et hårreisende makkverk

Jon Helgheim, FrPs innvandringspolitiske talsmann og medlem av innvandringsutvalget, er rasende:

Dette er det mest hårreisende makkverket jeg noen gang har sett av NRK. Sylvi og jeg har vært krystallklare på at forslaget om dobbel straff ikke har noe med hvor du bor å gjøre, det er utelukkende hvor kriminaliteten begås, skriver han sent tirsdag kveld på egen facebookside.

Tilbake til Dagsrevyens reportasje. Listhaug forklarer:

Jeg mener at de områdene der det begås mye kriminalitet, der det er utrygghet i befolkningen som følge av det, bør ha muligheten til dobbeltstraff.

Husabø Fossen og de øvrige tre reporterne på saken, Vegard Tjørhom, Andreas de Brito Jonassen og Vegar Erstad, hadde spurt innbyggere på Holmlia, som ikke var begeistret:

Nei, jeg synes ikke noe særlig om det. Jeg synes man skal straffes likt, sier en mann.

Det skal være lik straff for alle, svarer en dame.

Det er ikke egnet til å overraske at folk er negative til at postnummeret ditt skal avgjøre hvor streng straff du får. Men det er altså ikke dét som er foreslått.

– Tar fake news til et nytt nivå

I både Dagsrevyen og på nett tok NRK i kveld fake news til et nytt nivå. 4 journalister har de brukt på å spre usannheter om vårt forslag, for å få folk til å reagere på noe som er fullstendig feil, skriver Helgheim.

At postnummeret skal bestemme hvor streng straff du får, er oppspinn, det vet NRK, legger han til.

Dét var nemlig NRK.no sin versjon, før de pliktskyldigst rettet den og utstyrte den med denne innledningen:

«NRK retter: I ein tidlegare versjon av saka skreiv NRK at postnummeret ditt kan avgjere kor streng straff du får. Det riktige er at forslaget handlar om kor du gjer noko kriminelt.»

Også Aftenposten rotet det til: «I en tidligere versjon av denne artikkelen uttalte professor Bård Anders Andreassen ved Juridisk fakultet (UiO) seg som om FrP foreslo ‘dobbeltstraff’ i juridisk forstand. Det de snakker om, er straffeskjerpelse, ikke en dobbeltstraff eller gjentagende straffeutmåling, i juridisk forstand. Saken er derfor oppdatert.»

NRK: – Og bilbranner ..?

Sylvi får ordet igjen, og understreker at forslaget kun gjelder visse typer kriminalitet, for eksempel ran og vold.

Husabø Fossen: – Bilbranner?

Listhaug: – Bilbranner ser vi en økende utfordring med.

Husabø Fossen: «På spørsmål om logikken i at en innvandrer som tenner på en bil i Groruddalen skal få dobbelt så hard straff som dersom samboeren til justisministeren tenner på en bil i Vestre Aker, slik PST mener har skjedd, svarer Listhaug slik:»

Listhaug: – Det det handler om, er hvor du begår den kriminelle handlingen, og gjør du det i områder som er svært belastet, der innbyggerne føler seg utrygge, så har vi som norske myndigheter ansvar for å sørge for tryggheten til innbyggerne.

NRK og Husabø Fossen klarer ikke å dy seg: Se på FrP! Se på samboeren til tidligere justisminister Wara! Hun skal få normal straff, mens innvandrerne skal tas hardt!

Nivået er så lavt at man knapt vet hvor man skal begynne. Kanskje best å la være.

I NRKs verden handler alt om diskriminering

For bare å ta én ting: Husabø Fossen forutsetter at det er innvandrere som tenner på biler i Groruddalen. Hvor har han dét fra? Er det ikke litt fordomsfullt, rasistisk ..? Det er jo ikke mange som tas for bilbrenning, så statistikkmaterialet er ikke overveldende stort.

Men for all del, Husabø Fossen, dersom du har opplysninger om dette, så legg dem på bordet.

Eksempelet illustrerer også noe annet, nemlig NRKs tilbøyelighet til å vri alle mulige saker til å handle om diskriminering av innvandrere (les: muslimer. Andre innvandrergrupper står ikke like høyt i kurs på Marienlyst).

At en av intensjonene med FrP-forslaget er å beskytte innbyggere i innvandrertette bydeler mot kriminalitet, virker å være helt uinteressant for Dagsrevyen.

Derimot scorer man gjerne billige poeng om Waras samboer, som – nota bene! – hverken er tiltalt eller dømt.

Det er pinlig, vaktsjef Anne Efskin og redaktør Kyrre Nakkim.

Pinlig dårlig.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.