Illustrasjonen som er anmeldt av Antirasistisk senter. Teksten ble lagt på tirsdag. Grafikk: HRS

Antirasistisk senter anmelder Human Rights Service (HRS) for å ha publisert en illustrasjon som viser Sumaya Jirde Ali sammen med en kakerlakk.

Illustrasjonen ble publisert i en artikkel om premissene i høyesterettighetsdommen mot en 70 år gammel kvinne som torsdag ble dømt til 24 dagers betinget fengsel for å ha kalt samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali for en «korrupt kakerlakk» på Facebook.

Anmeldelsen ble levert tirsdag.

– Illustrasjonen minner om en kryssklipping av jøder og rotter i nazistisk propaganda. Til og med HRS burde vite bedre, sier Rune Berglund Steen ved Antirasistisk Senter til Klassekampen.

Artikkelen på rights.no ble tirsdag utvidet med en tekst som forklarer valget av illustrasjon og hvordan redaksjonen har tenkt.

– Overfortolkning

Ansvarlig redaktør Rita Karlsen i Human Rights Service sier til avisa at anmeldelsen er et tegn på overfortolkning uten sidestykke.

– Illustrasjonen vi har brukt, viser hva saken i Høyesterett handlet om, altså Sumaya Jirde Ali og bruken av «kakerlakk», sier hun.

Sammenstillingen av Ali og en kakerlakk er ikke gjort bevisst for å forhåne henne, sier Karlsen, som kaller «kakerlakk»-ytringen stygg.  Hun er ikke uenig i dommen.

– Jeg er enig i at paragraf 185 bør beholdes, men at den kanskje bør strammes mer inn for å gi bedre vern for personer, men ikke ramme ideologier eller religioner.

– Beskyttes av ytringsfriheten

Ytringsfrihetsekspert og advokat Cato Schiøtz tror ikke Antirasistisk Senter vinner frem.

«Man kan sterkt mislike kommentaren, men den beskyttes etter min mening av ytringsfriheten. [Jeg] tror bestemt ikke at anmeldelsen blir fulgt opp av politiet», skriver han i en e-post til Klassekampen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.