Saken mot Drammens-imamen Noor Ahmed Noor og hans hyllest av Hitler er henlagt, opplyser politiinspektør Dag Lyngås.– Siden saken er henlagt betyr det nok at politiet har ment at uttalelsene til imamen var innenfor ytringsfriheten, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Noor Ahmed Noor ble i begynnelsen av august i fjor anmeldt av en privatperson og senere av Anti-rasisistisk senter for å ha postet antisemittiske utsagn på Facebook.

Politiinspektør Dag Lyngås bekrefter til Dagsavisen Fremtiden at saken ble henlagt 20. mai i år. Han sier at politiadvokaten som jobbet med saken har sluttet, og at han selv ikke kjenner saken så godt.

– Siden saken er henlagt betyr det nok at politiet har ment at uttalelsene til imamen var innenfor ytringsfriheten, sier han. (Fremtiden)

Til Human Rights Service (HRS) opplyser Lyngås at saken ble henlagt da intet straffbart forhold ble ansett bevist.

Daglig leder ved Anti-rasistisk senter, Hatem Ben Mansour, er skuffet over henleggelsen:

– Vi er uenig med politiet og mener jo at dette er utenfor ytringsfriheten sin grenser. Det er derfor vi valgte å anmelde imamen, sier han.

Han mener det er for store variasjoner i hva politiet vurderer som innenfor og utenfor ytringsfriheten.

– Det virker litt som at det nå er opp til hver eneste jurist å avgjøre hva som er innenfor ytringsfriheten, sier han. (Fremtiden)

Hans-Christian Holm, som først gjorde media og Antirasistisk Senter oppmerksom på uttalelsene, før han etter mye møye fikk levert en anmeldelse, er også skuffet. Human Rights Service (HRS) har snakket med drammenseren:

– En kan jo lure på hva vitsen med paragrafen er, om den ikke straffer offentlige uttalelser fra profilerte personer om at jøder bør drepes, sier Holm. (HRS)

Politiet: Antisemittistiske uttalelser fra imam er innafor (Dagsavisen Fremtiden – betalingsmur)

«Korrupt kakerlakk»: Straffbart. «Det er nødvendig å drepe jøder»: Lovlig. (HRS)

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.